Đukanović: Temeljne vrijednosti Crne Gore pod ozbiljnom ofanzivom
Milo Đukanović

"Region se suočava sa sukobom dvije politike"

Đukanović: Temeljne vrijednosti Crne Gore pod ozbiljnom ofanzivom

Temeljne vrijednosti savremene Crne Gore su prethodnih šest mjeseci bile pod ozbiljnom ofanzivom, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Riječ je, kako je kazao, o građanskoj Crnoj Gori,o multietničkoj demokratiji u njoj, i o evropskom kursu razvoja.

"Ako nam je što lakše u Crnoj Gori, ja mislim da bi to mogli okarakterisati kao, rekao bih, znak prepoznavanja političkog života u regionu u cjelini. Meni se čini da još uvijek u svim zapadno-balkanskim društvima imamo jednu oštu konfrontaciju dvije politike. Jedna je politika manje-više u svim zapadno-balkanskim društvima, koja pokušava da usmjeri ove zemlje na put evropskog razvoja i na put usvajanja evropskog sistema vrijednost", kazao je Đukanović u intervjuu koji je organizovan na Podgoričkom novinarskom forumu.

Dodaje da nasuprot tome, postoji veoma žilav otpor u svim zemljama Zapadnog Balkana od strane politika koji je su za status kvo.

Naveo je da je od 1997. godine, koja je, kako je podsjetio, bila prekretnica u kojoj je promovisan proevropski put razvoja države ta politika je vrlo uredno pobjeđivala na svim iskušenjima, dakle na svim izborima, uključujući i referendum.

"Dogodilo se pokleknuće te politike. Ne bih rekao neki dramatičan poraz. Pokleknuće te politike na poslednjim parlamentarnim izborima 30. avgusta i to je opet sticaj vrlo realnih okolnosti koje veoma pažljivo i otvorenih očiju analiziramo ovdje. Dakle ja mislim da je zaista to, da kažem osnovna, demarkaciona linija politike u svim državama našeg regiona. Da li ćemo u Crnoj Gori uspjeti da se sa tim izborimo, ja sam ubijeđen da hoćemo. Dakle ipak mislim da je politika građanske države, politika multietničke demokratije, politika evropskog sistema vrijednosti počela ozbiljno da pušta korijene u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.