Miroslav Lajčak

Lajčak poručio

"EU očekuje da Crna Gora ostane na putu integracija"

Miroslav Lajčak, tokom svoje prve posjete Crnoj Gori na dužnosti predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastao se sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem. Na sastancima su se usaglasili o važnosti napredovanja Crne Gore na evropskom putu i pozitivnoj ulozi u regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Kako je kazao, Crna Gora je dio Evrope i njen napredak na tom putu je važan za sve.

"Kada je riječ o Crnoj Gori postoji u EU velika podrška za proširenje i članstvo. Crna Gora dijeli evropske vrijednosti i važan je partner za EU kada su u pitanju njena vanjska i sugurnosna politika. EU ostaje uz Crnu Goru sve do njenog pristupanja zajednici. Naravno, očekujemo da Crna Gora čvrsto stoji na svom evrospkom putu i da ispuni sve svoje obaveze”, poručio je Lajčak.

Lajčak je istakao da EU stoji uz Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa i njegovih posljedica. Kao i da je spreman Ekonomski i investicioni plan, vrijedan više milijardi eura, koji će podržati ekonomski oporavak zemlje.

Dodao je da EU cijeni potpuno usklađivanje Crne Gore sa njenim spoljnopolitičkim stavovima i izrazio zahvalnost na misijama zajedničke sigurnosne i odbrambene politike.

"Raduje me da je Crna Gora regionalni lider u procesu evropskih integracija, da je najviše napredovala. Ako se sjećate, Evropska komisija je naglasila da vjeruje da do kraja njenog mandata, to je za 4 godine, da bar jedna regiona može da završi pregovore o pristupanju. Naravno, Crna Gora ima najbolju poziciju za to”, poručio je Miroslav Lajčak.

On je prokomentarisao izbore u Nikšiću, ali i podsjetio na nedavne Parlamentarne izbore koji su, kako je kazao „pokazali zrelost crnogorskog društva”.

"Za nas je jako bitno da demokratski procesi protiču bez spoljnog uticaja. Da svaka Vlada, koja ima demokratski mandat, ima priliku da ostvari svoju politiku autonomno, uz saradnju sa Evropskom unijom, ali bez uticaja koji ne traži sama Vlada”, rekao je Lajčak.

Kazao je da su tužilački zakoni tema njegovih sastanaka u Crnoj Gori i da EU očekuju da Skupština uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije.

"Želio bih da istaknem da Crna Gora ima dobar sistem zakona koji ne treba da se smjenjuje nego da se nadograđuje, a to mora da se dešava kao rezultat inkluzivnog procesa uz usku konsultaciju sa EU i Venecijanskom komisijom. Sad je u interesu kvalitet tih zakona i očekujemo da Skupština u potpunosti uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije", rekao je Lajčak.

Lajčak je kazao je da vakcine iz Covax programa kasne i stižu u manjem obimu nego što je očekivano.

EU tu ulaže ogromne napore i siguran sam da ćemo za nekoliko nedelja biti u potpuno drugačijoj situaciji”, poručio je Lajčak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.