EK apelovala na članice da se pridržavaju zajednički dogovorenih mjera

EK apelovala na članice da se pridržavaju zajednički dogovorenih mjera

Evropska komisija ponovila je poziv svim zemljama članicama da se pridržavaju zajednički dogovorenih mjera kada su u pitanju ograničenja koja se primjenjuju na granicama unutar Evropske unije.

Komisija je prošle nedjelje poslala pisma Njemačkoj, Belgiji, Mađarskoj, Danskoj, Finskoj i Švedskoj u kojima izražava zabrinutost zbog jednostranih mjera na granicama koje se odnose na ulazak i izlazak iz tih zemlja, a koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19.

"Rok za odgovor ističe u ponedjeljak. Njemačka i Belgija su već odgovorile, što mi pažljivo razmatramo, ali naša pazicija ostaje nepromijenjena", kaže portparol Komisije Kristija Vigand.

U Briselu naglašavaju da su sve zemlje članice EU pristale na koordinisani pristup kad je riječ o bilo kakvim restrikacijama slobode kretanja u Evropi.

"Preporuke su jasne i očekujemo da ih sve zemlje poštuju", kaže Vigand.

Belgija je krajem februara zabranila svaki neesencijalni ulazak i izlazak iz zemlje, dok je Njemačka postavila granične kontrole prema Austriji i Češkoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.