Zaključava se i Ulcinj, 250 eura zdravstvenim radnicima, vojnici i policija na ulicama, oštrije kontrole(VIDEO)

Posebne mjere koje važe za Budvu, Tivat i Herceg Novi, važiće i za Ulcinj, saopštio je na konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je istakao da sve aktuelne mjere ostaju na snazi.

"Radi smanjenja gužvi pri izdavanju doznaka i dozvola, prekida se rad prvostepenih socijalnih i ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječije zaštite, u centrima za socijalni rad do 24.3.", kazao je Galić.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, saopštila je da je donijeta odluka da još ne dođe do potpunog zaključavanja Crne Gore, te da se sačeka narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera. 

Ona je apelovala na građane da poštuju aktuelne mjere, ali je istakla da će sve kontrole na terenu biti pooštrene.

Borovinić Bojović ističe i da je opterećenost zdravstvenog sistema na veoma visokom nivou.

"Danas smo povećali kapacitete za kovid pacijente, pa je u KCCG formirano po 30 novih kreveta u KCCG i Opštoj bolnici Nikšić. Takođe, u opštim bolnicama u Kotoru i Baru je u završnoj fazi ugradnja kiseoničnih stanica", kazala je ona.

 Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, saopštio je da će zdravstvenim radnicima koji su direktno uključeni u borbu protiv kovida, u martu biti isplaćena jednokratna pomoć od 250 eura.

"Mi znamo da je to minorno, ali to je poruka da Vlada misli na vas", kazao je Spajić i dodao da je podržao inicijativu ministarke zdravlja za povećanje plata u zdravstvu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović poručio je da će biti formirana tri tima koji će biti zaduženi za kontrolu poštovanja mjera.

"To ćemo uraditi uz pomoć pripadnika Uprave policije, zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore", navodi Odović. 

Kako je pojasnio, prvi tim Uprave policije biće zadužen za kontrolu poštovanja mjera na javnim površinama i spoljnom prostoru, uključujući nošenje maske, držanje distance, upozoravaće građane i ako ne bude poštovanja kažnjavaće nesavjesne građane-

Drugi tim sačinjen je od predstavnika Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije koji će kontrolisati poštovanje mjera u zatvorenom prostoru, javnim ustanovama i privrednim subjektima.

"Moramo apelovati da se maksimalno pridržavate propisanih mjera, jer ćemo najteže kažnjavati nepoštovanje", kazao je Odović. 

Treći tim će kako je kazao biti sačinjen od Vojske Crne Gore koja će pomagati drugim institucijama.

"Vojnici će biti raspoređeni u gradovima i podsjećati građane da poštuju mjere", naveo je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.