Krivične prijave temelje se na dokazima i mjerama tajnog nadzora
Foto: Mina

Krivične prijave temelje se na dokazima i mjerama tajnog nadzora

Krivične prijave protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, temelje se na brojnim dokazima i mjerama tajnog nadzora, saopšteno je na vandrednoj konferenciji za novinare Vlade povodom privođenja službenika MUP-a i Uprave policije.

Policija je jutros u Podgorici privela više osoba zbog sumnje da su učestvovali u namještanju tendera za nabavku opreme za praćenje granica.

Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Nikola Boričić, kazao je da je 3. februara ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavio izvještaj Međuresorke komisije za provjeru otvorenog postupka za nabavku opreme za elektronski nadzor državne granice.

“Istog dana sam naložio da se u ODT formira predmet protiv više osoba zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, rekao je Boričić.

Prema njegovim riječima, tom predmetu je i spojen predmet koje je Više državno tužilaštvo formiralo povodom informacije Uprave policije, a koji se odnosi na istu krivično pravnu stvar.

“Odlučeno je da ODT u Podgorici nastavi rad na ovom predmetu, pa sam ovaj predmet dodijelio timu tužilaca koji sam formirao zbog složenih krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i protiv službene dužnosti”, pojasnio je Boričić.

Kako je rekao, tim tužilaca postupak je sproveo u saradnji i uz pomoć Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminala Uprave polcije i MUP-a, a što je rezultiralo podnošenjem krivične prijave protiv više osoba.

“A na osnovu prikupljenih dokaza, to jest odgovarajuće dokumentacije, kao i materijala dobijenog putem mjera tajnog nadzora”, kazao je Boričić.

Državni tužilac Vukas Radonjić kazao je da je krivična prijava podnijeta protiv više osoba i jednog pravnog lica, za različita krivična djela.

Prema njegovim riječima, krivičnom prijavom će biti obuhvaćeni predsjednik i dva člana Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda za izbor najpovoljnije ponude za nabavku opreme za elektronski nadzor.

“Zbog sumnje da su od novembra 2017. do kraja februara naredne godine raspisali tender ne uvažavajući sugestije Sektora granične policije i favorizovale jednog ponuđača, iako nije ispunjavao uslove”, kazao je Radonjić.

On je dodao da će krivična prijave biti podnijeta protiv jednog privrednog društva iz Podgorice, koje je, kako je kazao, pomoglo članovima Komisije u izvršenju krivičnog djela, na nivou osnovane sumnje.

Radonjić je istakao da sumnjiče predstavnika firme da je podmitio člana Komisije.

On je podsjetio da su članovi Komisije i službenici MUP-a jutros pozvani da izjave daju u svojstvu građana, nakon čega će biti donijeta odluka da li će biti pušteni na slobodu ili uhapšeni.

Načelnik odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, Dalibor Medojević, rekao da su iz Sektora kriminalne policije, nakon saznanja o nezakonitostima prilikom sprovođenja tendera, podnijeli više krivičnih prijava i u saradnji sa tužilaštvom jutros priveli šest osoba.

“Jedna osoba nije privedena jer je pozitivina na koronavirus, ali je obezbijeđeno. Jedna nije dostupno organima gonjenja, dok je treće osumnjičeno lice je pravno lice”, rekao je Medojević.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević kazao je da i dan danas oprema ne radi, niti MUP ima pristup radarima koji pokrivaju granicu sa Albanijom i Hrvatskom.

“Iz mog ugla, odgovornost ima bivši ministar unutrašnjih poslova, morao je biti upoznat. Ništa ne može da se desi bez znanja ministra”, rekao je Milošević.

On je poručio da će svaki tender biti prekontrolisan i da će sa svih tendera, gdje, kako je rekao, to bude bilo moguće, skinuti oznaku tajnosti.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da pozdravlja aktivnosti Tužilaštva i policije vezane za ovu akciju.

“Drago mi je da svi zajedno pokazujemo efikasnost. Ova akcija koja je, čini mi se, sprovedena na jako brz i efikasan način, dokaz je da svi možemo da radimo i brže i bolje”, ocijenio je Abazović.

Abazović je kazao da riječ o “klasičnom lopovluku” i da će protiv većini osoba koje su pozvane na saslušanje vjerovatno biti podnijete krivične prijave.

“Postoje brojni dokazi koje smo mi iznijeli na koferenciji za novinare”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, postoji sumnja da je Uprava carina uradila sličnu stvar kao i MUP.

“Javašluka više nema. Sve što budemo našli sve ćemo da iznesemo u javnost. Nikakva privatizacija i tenderska dokumnacija ne smiju da budu pod stepenom tajnosti”, istakao je Abazović.

Upitan da prokomentariše bjekstvo direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i obustavljanje krivičnog postupka protiv bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepović, Abazović je kazao da kada je u pitanju Kovačević, izgleda da nema sistema državnih organa koji u potpunosti može sve aktivnosti da sprovede na efikasan način.

“Ne bismo došli u ovo situaciju da održimo i ovu konferenciju da imamo institucije koje u potpunosti obavljaju svoje dužnosti”, rekao je Abazović.

On je rekao da je to što je uradilo vijeće Višeg suda kada je u pitanju Stijepović – katastrofa.

“Koliko sam upoznat oni nijesu formalno obavijestili Specijalno državno tužilaštvo (SDT). SDT će na svom sajtu iznijeti dokaze koje su priložili vijeću Višeg suda. Ako Vijeće ne želi da vrednuje dokaze onda smo u velikom problem”, naveo je Abazović.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.