U Crnu Goru do kraja aprila stiže oko 200 hiljada kineskih vakcina

U Crnu Goru do kraja aprila stiže oko 200 hiljada kineskih vakcina

U Crnu Goru će do kraja aprila stići oko 200 hiljada kineskih vakcina, dok se još jedan kontigent ruskih očekuje do kraja sedmice, kazala je ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

„Danas smo, prilikom primopredaje donacije, sa kineskim ambasadorom dogovorili, odnosno precizirali još 201.200 Sinofarm vakcina, koje će najkasnije do kraja aprila stići u Crnu Goru“, rekla je Borovinić Bojović na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Ona je navela da je prethodno sa Rusijom dogovoreno 200 hiljada ruskih Sputnjik vakcina.

„Osim onih 50 hiljada koje smo već najavili i od kojih je prvih pet hiljada već stiglo, a već do kraja sedmice očekujemo drugi kontigent“, kazala je Borovinić Bojović.

Govoreći o COVAX inciijativi, ona je navela da 84 hiljade AstraZeneka vakcina treba u nekoliko etapa da stigne u Crnu Goru, onako kako taj mehanizam bude predviđao.

„Što se tiče Fajzer vakcina, o kojima smo takođe intenzivno pregovarali od 4. decembra, imamo preliminarne dogovore za 150 hiljada vakcina, ali imajući u vidu da je Fajzer na globalnom nivou trenutno zaustavio distribuciju i proizvodnju vakcina, u iščekivanju smo njihovog odgovora“, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je navela, Nacionalna strategija za imunizaciju veoma je striktno precizirana, a proces vakcinacije započeo je po planu.

Borovinić Bojović je rekla da su prioritetne grupe za vakcinaciju protiv koronavirusa jasno definisane Nacionalnom strategijom za imunizaciju.

U Crnoj Gori je vakcinacija protiv koronavirusa počela 20. februara, a prva osoba koja je primila rusku vakcinu, proizvođača Sputnjik, je korisnik Doma za stare u Risnu.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.