Cetinjanin pisao premijeru i ministarki zdravlja: Zatvarate gradove a držite granice otvorene
Marković

Cetinjanin pisao premijeru i ministarki zdravlja: Zatvarate gradove a držite granice otvorene

Gospođo Borovinić-Bojović, gospodine Krivokapiću, zar nije apsurdno ograničavati unutrašnje kretanje, ukidati međugradski saobraćaj, zabranjivati rad ugostiteljskih objekata, zatvarati gradove, a u isto to vrijeme držati granice otvorene? Jesu li vrijedni izbori u Nikšiću i jednog života? - upitao je u otvorenom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović mr Petar Marković. Otvoreno pismo Cetinjanina prenosimo u nastavku.

Čekamo li završetak nikšićkih izbora kako bi zatvorili granice sa Crnom Gorom i tako spasili barem „par” života?

Poštovani gospodine Zdravko Krivokapiću, gospođo Jelena Borovinić-Bojović,

Obraćam vam se u svojstvu akademskog građanina, a u kontekstu izuzetno loše epidemiološke situacije. Stanje u oblasti zdravstvene zaštite i statistički podaci koji se odnose na broj inficiranih i preminulih građana upozoravaju na veoma opasan i nehuman odnos Komisije za zaštitu stanovništva od bolesti COVID-19, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore. Činjenica je da je u Crnoj Gori od početka pandemije koronavirusa preminulo 1.015 osoba i da je stopa incidencije u progresu, te da svakodnevno bilježimo od 400 do 600 novozaraženih, što jasno govori o kompetentnosti i senzibilitetu istih.

Granice Crne Gore su do skoro bile otvorene za sve i bez obaveznog negativnog PCR testa. Žalosno je što moramo čekati završetak izbornog procesa u Nikšiću i završetak rada aktivista srbijanske Srpske napredne stranke, Srpske pravoslavne crkve, Bezbednosno-informativne agencije i drugih, domaćih aktera koji rade na projektu stvaranja „srpskog sveta” po cijenu života građana.

Kao donosioci odluka i predstavnici izvršne vlasti, čiji ključni prioritet mora biti očuvanje javnog zdravlja, nužno je da promptno reagujete sa ciljem suzbijanja pandemije i smanjenja mogućnosti importovanja osnovnog ili novih sojeva koronavirusa, koji se svakodnevno otkrivaju na globalnom nivou. Otvaranjem granica zbog nikšićkih izbora, svjesno ste postali glavni krivac importacije virusa, koji gotovo godinu hara Crnom Gorom.

Gospođo Borovinić-Bojović, gospodine Krivokapiću, zar nije apsurdno ograničavati unutrašnje kretanje, ukidati međugradski saobraćaj, zabranjivati rad ugostiteljskih objekata, zatvarati gradove, a u isto to vrijeme držati granice otvorene? Jesu li vrijedni izbori u Nikšiću i jednog života?

Da li osjećate odgovornost za odluke koje ste donijeli, a koje nijesu imale pozitivnog efekta po stanovništvo, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom kontekstu? Treba li da vas podsjećam na istorijsko zaduženje od 890 miliona eura u prva tri dana rada nove Vlade. Ili na cijenu goriva, koja će uskoro dostići povećanje od 20% od kada ste preuzeli upravljanje državom. Treba li da vas podsjetim na neodgovoran odnos zbog neprihvatanja donacija vakcina Petrosa Statisa i Olega Deripaske, koje ste nonšalantno odbili. Razmišljate li o predstojećoj turističkoj sezoni ili ćete i to odraditi kao za dane Nove godine. Konstantno ste se žalili na odluke prethodne Vladu, a vi namjerno ili nenamjerno vodite tri puta goru ekonomsku politiku.

Je li vam poznato da su u periodu od vašeg odbijanja vakcina do danas mnogi građani izgubili roditelje, djecu, sestre i braću, rođake i prijatelje? Da li osjećate odgovornost za to što ne poštujete mjere koje ste vi donijeli?

Gospođo Borovinić-Bojović, u nebrojeno slučajeva ste zatečeni da ne poštujete mjere koje propisujete građanima, uz kvazi apele građanima da iste poštuju.

Gospodine Krivokapiću, za Vaše apele o poštovanju epidemioloških mjera, što reći? Možda je dovoljno navesti samo jedan od vaših mnogobojnih kršenja mjera koje vi propisujete. Posljednji je iz Hrama Hristovog Vaskrsenja, gdje ste zajedno sa određenim „apostolima” iz Vlade prisustvovali liturgiji. Da li osjećate odgovornost za takvo ponašanje, kao premijer ako ne kao građanin?

Da li je to ta Vlada Crne Gore, kako ste nam govorili, koja će raditi u interesu građana i koja će se prioritetno posvetiti suzbijanju koronavirusa i ekonomskom oporavku naše države?

Konstantno uvodite restriktivne mjere i ograničavate rad ugostiteljskih objekata, trgovina, rekreativnih i sportskih objekata. Ograničavate slobodu građana koji su vam dali suverenitet, kao i onima koji nijesu. Ograničite i svoju slobodu, gospodo.

Neka rad bude mjera vašeg života, budite primjer odgovornosti, racionalnosti i izuzetnosti, kao što ste obećali svim građanima Crne Gore. To je vaša moralna odgovornost, jer političke nemate.

Zapamtite, biće „bitaka za Nikšić”, biće prilike da sa koalicionim partnerima pokušate napraviti „treću srpsku državu”, ali sada nije vrijeme za to. Molim vas da bar na kratko zaboravite politiku jer vam građani svakodnevno umiru. Čuvajte zdravlje građana Crne Gore, nema ništa vrijednije od toga. Znate dobro da će dok vakcine odrade svoje, još mnogi od nas nažalost zauvjek napustiti Crnu Goru. Postoji i „nekih” 70% građana Crne Gore koji nijesu partijski obojeni, mislite li o njima?

Biće vremena za politiku, a ako vam je ovo osvježenje o kojem ste govorili nakon 30. avgusta, bolje da ga nije ni bilo.

U pamet se i vi, jer pokoljenja djela sude!

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.