URA povodom godišnjice smrti kralja Nikole: Lekcije iz prošlosti da nam posluže za izgradnju evropskog društva 21. vijeka
Građanski pokret URA

URA povodom godišnjice smrti kralja Nikole: Lekcije iz prošlosti da nam posluže za izgradnju evropskog društva 21. vijeka

Povodom 100 godina od smrti kralja Nikole, iz Građanskog pokreta URA su kazali da je kralj Nikola ličnost koja je oblikovala politički život Crne Gore šest decenija, tokom druge polovine 19. vijeka i prvih decenija 20. vijeka.

"Kralj Nikola je sa svim svojim vrlinama i manama izuzetno kompleksna istorijska ličnost. Riječ je o vladaru koji je u značajnoj mjeri modernizovao Crnu Goru, državu koja je na kraju njegove vladavine po malo čemu ličila na onu koju je preuzeo. Za vrijeme kralja Nikole Crna Gora je dobila i 'de jure' međunarodno političko priznanje, a zbog svoje političke darovitosti imao je odličnu komunikaciju sa svim značajnijim evropskim vladarima", navodi se u saopštenju URE.

Iz Građanskog pokreta URA su kazali da je kralj Nikola širenjem teritorije stvorio konture današnje Crne Gore, te da je sa tim počela da živi i multivjerska i multinacionalna država koju danas imamo.

"Kralj Nikola je znao da cijeni i uvažava sve različitosti koje sa sobom nosi multinacionalna i multivjerska država i sa velikim uvažavanjem se ophodio prema takvom društvu. Snagom Ustava i zakona čuvao je različitosti u tadašnjoj Crnoj Gori“, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Iz URE su još kazali da je, istovremeno, kralj Nikola primjer vladara koji je na najbrutalniji način ispaštao zbog svojih političkih grešaka, gajenja iluzija i krajnje autoritativnosti.

"Zato je važno da kao društvo koje je naučilo lekcije iz prošlosti, neopterećeni istorijom, zasnivamo zajednicu koja će budućnost graditi na evropskim vrijednostima 21. vijeka“, zaključili su iz Građanskog pokreta URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.