Ukrajina: Bačene neiskorišćene vakcine, ljekari se nisu pojavili na terminima
ilustracija

Ukrajina: Bačene neiskorišćene vakcine, ljekari se nisu pojavili na terminima

Ukrajinske medicinske ustanove bacile su neke neiskorišćene vakcine protiv kovida-19, nakon što se ljekari nisu pojavili na dogovorenim terminima za svoje vakcinisanje, rekli su zastupnici vladajuće stranke.

Ukrajina je tek počela vakcinaciju 41 miliona stanovnika protiv kovida-19 pošto je primila prvu pošiljku od 500.000 doza AstraZenekine vakcine prošle nedelje, ali suočava se s borbom protiv skepticizma prema vakcini.

Vlada je odredila kao prioritet vakcinisanje medicinskih radnika na prvoj liniji, ali statistike pokazuju da se 47 odsto Ukrajinaca ne želi vakcinisati.

Važno nam je shvatiti zašto se ljekari odbijaju vakcinisati, rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsjednika Volodimira Zelenskog Sluga naroda, na sastanku koji je prenosila televizija.

„To je vrlo loše, ali nema druge opcije… Ako osoba ne dođe, bočica vakcine može se čuvati otvorena 2-3 sata, nakon čega se mora baciti“, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.

Ukupno je primijenjena 3.141 doza do 28. februara, uključujući 90 vakcina u poslednja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na tome da spriječi bacanje vakcina dodavši da se to događa i u drugim zemljama.

Vakcinisan je na televiziji i rekao je da će se uskoro vakcinisati i Zelenski.

„Svojim primjerom sam dokazao da je vakcina kojom se vakcinišemo apsolutno sigurna i djelotvorna“, rekao je.

Broj zaraženih povećao se nakon zatišja za vrijeme strogog karantina na početku godine, posebno u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gdje je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv oštrog porasta broja zaraženih.

Ukrajina je do 1. marta zabilježila 1,3 miliona slučajeva i 26.050 umrlih.

U gradu Černihivu na sjeveru zemlje pristalo se vakcinisati samo 87 od 280 lekara, objavio je 24. februara na Facebooku sekretar gradskog vijeća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.