Ukoliko bude rastao broj zaraženih, uvešće se lock-down i u Baru
Bar, foto: Mediabiro

Ukoliko bude rastao broj zaraženih, uvešće se lock-down i u Baru

Od primorskih gradova u Crnoj Gori, Bar ima najmanje zaraženih od koronavirusa po broju stanovnika. Zbog toga je u toj opštini, od danas, dozvoljen rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

Načelnik Komunalne policije u Baru Dejan Škerović ocijenio je odluku Vlade kao ispravnu.

„Ovo je bolja mjera što su zatvorili druge gradovi, jer imaju veći broj oboljelih. Smatram da zadnjih puta kad nisu radili ugostiteljski objekti u Podgorici, Ulcinju da su svi gosti dolazili ovdje i onda smo i mi poslije toga imali porast broja zaraženih. Ovako je sigurno, ovo je bolja mjera”, poručio je Škerović.

Dodao je da će nadležni organi pratiti situaciju s koronavirusom. Ukoliko bude rastao broj zaraženih, kako je kazao, uvešće se lock-down i u Baru.

„Svakodnevno se vrši kontrola i od danas ponovo se nastavlja, zajedno sa turističkom inspekcijom. Prije desetak dana izrečena su dva prekršajna naloga u vrijednosti od 2.600e”, rekao je načelnik Komunalne policije agenciji Mediabiro.

DejankerovinaelnikKomunalnepolicijePORTRET

Pozvao je građane na odgovornost.

„Građani i ugostitelji poštuju i trude se da ispoštuju sve mjere koje su propisane. Ne bismo mogli sami da neće građani i ugostitelji da poštuju”, smatra Škerović.

Ugostitelji sa zadovoljstvom prihvatili nove mjere

Samo nekoliko dana u Baru nijesu radili ugostiteljski objekti. Međutim, kako je kazala ugostiteljka Svetlana Đakonović za agenciju Mediabiro, to se odrazilo na njihovo poslovanje. S obzirom na to, nove mjere koje je donijela Vlada, sa zadovoljstvom su prihvaćene.

„To vam mogu reći svi ugostitelji i hotelijeri, jer to je naša pretežna djelatnost i od toga zavisimo i to će uticati na poslovni rezultat. Nije svejedno kad se zatvore objekti. Kompletan proces rada staje i onda je problem ponovo pokrenuti proces rada, ponovo pokrenuti radnu snagu. Prema tome, nadam se da će ove mjere potrajati što duže”, poručila je Đakonovićeva.

Ona vjeruje da ugositelji nijesu glavni krivci za transmisiju koronavirusa.

„Kriva je svijest građana. To moramo posmatrati malo šire. Pa bez obzira kolike kaznene mjere bile, možda bi ih trebalo pooštriti. Ja razumijem i da inspekcijskih službi nema dovoljno da bi sprovodile kontrole, ali ipak mislim da sve zavisi od građana”, istakla je ugostiteljka.

Bargraaniusjedepidemiolokesituacije

Građani podržavaju otvaranje Bara

Ekipa Mediabiroa pitala je građane Bara šta misle o novim mjerama koje važe za tu Opštinu.

„Ovo mi se ne sviđa što se može ući u Podgoricu, a ne može se izaći, što u suštini ništa ne mijenja. Neko može donijeti taj virus ponovo i mislim
da neće dugo trajati to otvaranje. Mislim da su kafići najmanji izvor zaraze, svi ostali su veći”, mišljenje je jednog Baranina.

Sa njim su saglasni mnogi sugrađani osjetljivi na probleme ugostitelja,  pa jedan objašnjava:

„Na primjer, ako imam drugove s kojima sjedim u kafani, ja ako ne mogu s njima u kafanu onda idem u njihovu kuću. Za mene kafana nije prenositelj”.

„Ovi što žive od toga trebalo bi da otvore, a ovako da malo čuvaju bilo bi dobro. Ja sam stara, bez maske ne idem nigdje”, kazala jedna Baranka
ekipi Mediabiroa.

Neki vjeruju da nadležne institucije znaju šta rade:

„Najbolje znaju oni koji su odgovorni za ovo, a treba voditi računa o zdravlju naroda najbolje koliko se može.”

„Valjda znaju šta rade. Mora se raditi, treba naći način. Onima odgovara onako, onima ovako. Kada je ko sve složio? Nema toga”, poručio je građanin Bara.

Jedan Baranin kazao je da bi volio da se otvori kompletna Crna Gora.

Međutim, ima i oprečnih mišljenja.

„Pa ja mislim da ne bi trebalo da bude toliko otvoren koliko je. Ovi ugostiteljski objekti počinju da rade, a vidite i sami koliko je oboljelih”, kazala je građanka Bara.

Njen sugrađanin sumirao je utiske:

„Neki su za, neki su protiv. Mislim da bi trebalo da se minimalno tri nedelje zatvori sve i onda bi imali neke promjene, a ovo ovako teško. Razumijem i ove što rade, jer i oni treba da žive”.

Nove mjere će trajati do 10. 03. 2021. godine, a usvojila ih je Komisija za zaštitu stanovništva od bolesti COVID-19, na predlog Instituta za
javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.