Dug FZO zbog nedovoljno sredstava za bolnice, Čirgić zbog politike podnosi ostavku
Sead Čirgić

Dug FZO zbog nedovoljno sredstava za bolnice, Čirgić zbog politike podnosi ostavku

Do dugova crnogorskih bolnica došlo je jer nije bilo dovoljno opredijeljenih sredstva za zdravstvene ustanove, saopštio je Sead Čirgić, direktor u ostavci Fonda za zdravstveno osiguranje.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao da postoje dva rješenja za trenutnu situaciju u zdravstvu – da se opredijele dovoljna sredstva za zdravstveni sistem i da se skrati obim prava za osiguranike, što je, kako je naveo Čirgić, nepopularna mjera.

Milutin Kusovac, v.d. generalnog direktora Direktorata za projekte, inovacije i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja, kazao je za TVCG da je dug Fonda, po izvještaju Ministarstva finansija od 32. decembra 2020. blizu 11 miliona dospjelih obaveza, i 25.377.000 neizmirenih obaveza.

“Nadam se da se dug Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je skoro 40 miliona eura, neće odraziti na nabavku ljekova tj. na zdravlje građana”, kazao je Kusovac i posebno istakao rast duga u 2016. godini.

Preciznija rješenja za zdravstvene ustanove koje su najveći dužnici, kako je naveo, biće čim budžet bude izglasan.

Čirgić je istakao da Fond još od od 2010. prikazuje neizmirene obaveze javnih zdravstvenih ustanova, te da od tada dolazi do značajnijeg skoka duga.

“Iako smo tada upozoravali na negativne posljedice, nijesmo uspjeli u uputstvima koja smo davali Ministarstvu finansija”, naveo je on.

Dodaje da su tada upozoravali da ne treba mijenjati koncept finansiranja zdravstvenog sistema.

“Moramo da znamo da nezimirene obaveze ćemo uvijek imati”, dodao je Čirgić.

Naveo je i da se sa porblemom nezmirenih obaveza suočavaju i mnoge evropske zemlje.

“Uspio se održati nivo neizmirenih obaveza od 12 odsto u odnosu na izvršenja budžeta Fonda, što u prethodnom periodu nije pravilo veliki problem u funcionisanju sistema”, rekao je Čirgić u Jutarnjem programu TVCG.

Ostavka zbog politike

Na pitanje o ostavci na mjesto direktora Fonda, Čirgić je rekao da je do toga došlo do politike.

Istakao je da se do sada saradnja sa Ministarstvom zdravlja zasnivala na na principima profesionalizma, ali da nijesu ostavarili komunikaciju na potrebnom nivou da bi, kako je rekao, sistem mogao bolje da funkcioniše.

“Nije dobro kad imamo veliki upliv politike jer se dešava da zdravstvo trpi zbog toga “, naveo je Čirgić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.