Premijer Krivokapić kršio mjere u Hramu Hristovog Vaskrsenja: Bez maske i bez distance obilježen Svetosimeonovski sabor
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Premijer Krivokapić kršio mjere u Hramu Hristovog Vaskrsenja: Bez maske i bez distance obilježen Svetosimeonovski sabor

Premijer Zdravko Krivokapić je danas u Hramu Hristovog Vaskrsenja učestvovao u liturgijskom sabranju povodom Svetosimeonovskog sabora, uz generalnog sekretara Vlade Božidara Milonjića i gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića, podaci su sa sajta Mitropolije crnogorsko primorske. Sudeći prema fotografijama objavljenim na sajtu MCP, nekolicina prisutnih je nosila masku, među kojima nije Krivokapić i sveštenstvo, iako je to obavezno u zatvorenom prostoru, niti je držana distanca.

Prema mjerama Ministarstva zdravlja, koje važe od 25. februara do 10. marta, pored održavanja distance i nošenja maske prilikom vjerskih obreda, zabranjeno je i dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

mcpp

Sa sabora u Hramu, Foto: MCP

Na fotografijama se vidi da okupljeni, uključujući i Krivokapića, ne nose zaštitne maske i ne poštuju distancu.

Mjere

Prema mjerama Ministarstva zdravlja, koje su objavljene na sajtu tog resora, a važe od 25. februara do 10. marta, propisano je da su vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji:

"- Vjerske obrede uz prisustvo vjernika u vjerskom objektu obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10 metara kvadratnih prostora po osobi;

- Vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri metra kvadratna po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je državanje duže od 30 minuta;

- Vjerske zajednice su obavezne da odrede jednu ili više osoba koje će vršiti kontolu prilikom održavanja vjerskih obreda. Naime, ta osoba će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance;

- Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje dva metra;

- Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe;

- Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte", navodi se u mjerama Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.