Bilčik: izmjene zakona i kadrovske promjene sprovoditi pažljivo i po pravilima
Vladimir Bilčik

Bilčik: izmjene zakona i kadrovske promjene sprovoditi pažljivo i po pravilima

Moraju postojati šire konsultacije unutar Crne Gore i unutar državnih institucija oko bilo kakvih izmjena tužilačkih zakona, poručio je za Novu M šef delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik. Dodaje da EU počiva na povjerenju te da ukoliko je ono poljuljano, evropska perspektiva je u opasnosti. Ističe Bilčik i da kadrovke promjene, naročito u bezbjednosnom sektoru, treba sprovoditi pažljivo, u skladu sa pravilima i uz objašnjenje. CG mora ići naprijed, a ne unazad, a na izborima u Nikšiću odluku treba da donesu građani, bez spoljnih pritisaka.

"CG je izabrala da postane dio Evropske unije, lider je u tom procesu sa svim otvorenim poglavljima. Taj izbor podržan je od šire javnosti u Crnoj Gori i to treba imati na umu pri pokušaju bilo kakvih političkih i pravnih promjena", poručio je u razgovoru za Novu M šef delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik komentarišući najavljene izmjene tužilačkih zakona.

Dodaje da su ovo važni zakoni i da zaslužuju pravo ispitivanje.

"Venecijanska komisija prava institucija da to ispita, moraju da postoje šire konsultacije unutar Crne Gore i unutar državnih institucija oko bilo kakvih izmjena ovih zakona. I to je ista stvar koju bih rekao bilo kome ko aplicira za članstvo u EU. Ovo se tiče odluke koju je Crna Gora i koju su njeni stanovnici donijeli i mislim da oni žele da se priključe EU tako da je u njihovom najboljem interesu da postoji pravilno ispitivanje bilo kakvih izmjena kod tako važnih institucija kao što je Specijalno tužilaštvo", naglasio je Bilčik.

Na pitanje da li bi ako se usvoje ovi zakoni bez širih konsultacija moglo doći do aktiviranja klauzule balansa, odnosno zaustavljanja pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji Bilčik odgovoara da je EU savez zemalja koji počiva na povjerenju te kad vjeruju jedni drugima radiće stvari koordinisano, u skladu s pravilima i određenim principima, a ako je to povjerenje narušeno ili uništeno, to naravno dovodi cio proces evropske perspektive u opasnost.

"Tako da mislim da je važno da imamo konsultacije, razgovaramo o ovim problemima, imamo pravi, otvoren dijalog između Brisela i Podgorice baš kao što mislim da je važno da se ti problemi javno preispitaju. I naravno, svi moraju da učestvuju u tome. Podstičem sve proevropske sile da aktivno učestvuju u debati, nosili smo se sa bojkotom u Crnoj Gori u prošlosti. Žao mi je što vidim da najveća opoziciona partija takođe bojkotuje parlament već neko vrijeme, nadam se da će se vratiti. Važno je da imamo otvorenu diskusiju o ovim problemima, takođe u kontekstu Odbora za stabilizaciju čiji sam predsjedavajući. Volio bih da održimo sastanak", poručio je Bilčik.

Navodi da je mišljenja da kad postoje značajni problemi i pitanja, koraci koji bi mogli da naruše evropsku perspektivu, da se mora razgovarati o njima kako treba i potrebno da je svi sa političke scene u CG budu angažovani.

A pažljivo se, upozorava Bilčik, moraju sprovodoiti i kadrovske promjene. Uz pohvale za mirnu tranziciju vlasti i demokratske izbore, dodaje da je dobro i što prvi put imamo bitno drugačiji sastav Vlade.

"Mislim da je to dobro i zdravo za svaku demokratiju ali je bitno da se Vlada ponaša u skladu s zakonima, pravilima i Ustavom i strateškom posvećenosti EU. I naravno iz insitutcija EU vrlo pažljivo gledamo sve promjene u kadrovskom smislu, sve promjene u bezbjednosnim institucijama. Ponovo, sve takve promjene treba da budu donesene kako treba, moraju biti objašnjene kako treba i bilo kakve važne promjene što se tiče izbora kadrova moraju biti donesene u skladu s pravilima i na osnovu javnog ispitivanja. To je osnova, Crna Gora je članica NATO, saveznica. Crna Gora je zemlja koja se sto postotno prilagodila spoljno-bezbjednosnoj politici EU tako da postoji visok stepen povjerenja koje smo postigli u smislu bezbjednosnih struktura, bezbjednosnih institucija i vrlo je važno da je ovo povjerenje dalje učvršćeno, a ne potkopano", naglašava Bilčik.

Saglasan je sa izvjestiocem EP za CG Toninom Piculom da je članstvo naše zemlje u EU sklonjeno sa liste prioriteta, te da se napredak na tom putu mora nastaviti. Imamo, kaže, šansu no treba je iskoristiti i paziti da ne napravimo korak nazad.

"Jer s evropskom budućnošću, stanovnici Crne Gore imaće veću šansu da žive u stabilnoj, prosperitetnoj i demokratskoj zemlji. Kad pogledate okolo, to je realnost. Svi se suočavamo sa problemima ali zahvaljujući Uniji to radimo mnogo uspješnije. Tako da smo spremni da pomognemo Crnoj Gori da napreduje i nadam se da ćemo sarađivati sa svim političkim stranama u zemlji oko ovog cilja. Naravno to su u ovom trenutku Vlada i vladajuća većina, parlamentarna većina i nadam se da neće biti nazadovanja. Potrebna nam je dobra priča na Zapadnom Balkanu, da proširenje bude uspješno i Crna Gora je u najboljoj poziciji da upravo ona bude ta uspješna priča", naglasio je Bilčik.

Upozorio je kopredsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta sa Crnom Gorom i na reformu izbornog zakonodastva te da je potrebno da svi lokalni izbori budu u jednom danu, kako CG ne bi konstantno bila u stanju političke kampanje.

Izbore u Nikšiću, kaže, pažljivo posmatraju evropski partneri te apeluje da odluku donesu isključivo građani, bez spoljnih uticaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.