Venecija: Gondole u blatu, osjeka povukla vodu iz kanala
Gondole u Veneciji ostale bez posla

Venecija: Gondole u blatu, osjeka povukla vodu iz kanala

Gondole u mnogim venecijanskim kanalima leže besposlene, negde u plitkoj vodi a negdje i u blatu, jer su čuvene „saobraćajnice“ Venecije zbog osjeke gotovo presušile.

Zaštitni znak i turistička atrakcija Venecije, gondole mogle su se vidjeti u kanalima ovih dana na suvom jer je nivo vode pao na 48 santimetara. Slična sudbina zadesila je i manje čamce.

Italijanski grad, koji je širom svijeta omiljen zbog svojih kanala, divne arhitekture i umjetnosti, uvek je živio u krhkom balansu između plima i osjeka, koje stvaraju varijacije u nivou mora od oko pola metra.

Poplava je viševjekovni neprijatelj grada prepunog umjetnosti i izgrađenog na nekoliko malih ostrva na sjeveroistočnoj obali Italije. Svaki novi veliki nalet vode oštećuje njegove srednjovjekovne i renesansne palate.

U novembru prošle godine Venecija se suočila sa najgorom poplavom u posljednje 53 godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.