Njemački imunolog: Odobrite vakcine AstraZeneka za starije od 65 godina
Ilustracija

Njemački imunolog: Odobrite vakcine AstraZeneka za starije od 65 godina

Njemački imunolog Karsten Vacl pozvao je svoju zemlju da se predomisli i dozvoli upotrebu vakcine AstraZeneka starijim od 65 godina.

Vacl koji je šef Njemačkog društva za imunologiju, rekao je za BBC da očekuje da regulatori promjene svoju odluku i preporuče vakcinu i starijim osobama i pozvao kancelarku Angelu Merkel da se vakciniše AstraZenekinom vakcinom pred kamerama kako bi uvjerila ljude u njenu bezbjednost,prenosi Beta.

Njemačka komisija za vakcine trenutno preispituje svoju preporuku.

Poziv profesora Vacla uslijedio je posle nedavne studije u Škotskoj koja je pokazala da je AstraZeneka efikasna i kod starijih osoba.

Njemačka je jedna od nekoliko država EU koje su izrazile sumnju u efikasnost vakcine kod starijih ljudi.

Zemlja koja ima veoma veliki broj zaraženih trenutno se bori da izbjegne treći talas epidemije.

Više vijesti o kovidu-19 i posljedicama pandemije u zemlji i svijetu čitajte na stranici Koronavirus.

Evropska agencije za ljekove (EMA) odobrila je za upotrebu AstraZenekinu vakcinu u januaru za sve starosne grupe.

Medjutim regulatori u nekim zemljama, ukuljučujući Francusku, Njemačku i Italiju, preporučili da se ne koristi za starije od 65 godina, uz obrazloženje da nemaju dovoljno podataka o njenoj efikasnosti kod starijih ljudi.

Njemačke zdravstvene vlasti do sada sikoristile manje od 300.000 od 1,17 miliona doza vakcine AstraZeneka koju je zemlja dobila.

U januaru je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da vakcina nije efikasna za starije, što su britanska vlada i britanski regulatori oštro demantovali.

Farmaceutska kompanija AstraZeneka je saopštila da je vakcina efikasna u svim uzrastima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.