Mugoša: Prvi put, od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj
Boris Mugoša

Demografiji posvetiti mnogo veću pažnju, brojke upozoravajuće

Mugoša: Prvi put, od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativan prirodni priraštaj

Prema podacima MONSTAT-a, Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem. Broj preminulih je za 196 veći od broja rođenih. To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada postoji statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj, ocijenio je poslanik SD-a Boris Mugoša.

On smatra da treba realno sagledavati brojke za 2020. i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih.

Dodaje da ono što svakako predstavlja ozbiljan izazov je konstantan pad poslednjih godina broja novorođenih, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rođenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština.

“Kao što sam i prethodnom premijeru sugerisao,  i aktuelnom sugerišem da se ili otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelarija za demografiju pri predsjedniku Vlade. Postoje i uporedna iskustva, kako u zemljama regiona tako i šire”, ističe Mugoša.

Demografija je indisciplinarna nauka povezana sa sociologijom,matematikom i statistikom, ekonomijom, medicinom, biologijom i dr., i značajan je pokazatelj socio-ekonomskih kretanja.

“Vjerujem da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore. Takođe, smatram da je i vrijeme da se radi na sveobuhvatnoj strategiji populacione politike, odnosno demografskog razvoja.”, zaključuje poslanik SD-a Boris Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.