Sestra otetog u Štrpcima: Samo jednu želju imam, jedna kost da se nađe, da je sahranimo po običaju
Foto:Anadolija

Sestra otetog u Štrpcima: Samo jednu želju imam, jedna kost da se nađe, da je sahranimo po običaju

Otmica iz voza u Štrpcima, ali i drugi zločini koji su se desili na prostoru Crne Gore, pokušavaju se zaboraviti, upozorio je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, navodeći da je ključno da svi odgovorni budu privedeni pravdi.

Rodbina stradalih i delegacije Bošnjačke strane, Bošnjačkog vijeća, Muslimanskog savjeta, Građanske alijanse položile su cvijeće na Spomen-parku na Pobrežju, povodom 28. godišnjice zločina na stanici Štrpci.

Radović je kazao da Crna Gora nije ništa uradila kako bi pravda bila zadovoljena, da zločinci nijesu osuđeni, kao i da nije obezbijeđena podrška za porodice žrtava.

Kako je rekao, poruka koja stoji na spomeniku „Da se ne ponovi“ je na tankom i krhkom temelju, jer se i ovaj, ali i svi zločini koji su se desili na prostoru Crne Gore pokušavaju zaboraviti i oprostiti.

Da bi došli do pomirenja u Crnoj Gori i regionu, prema riječima Radovića, neophodno je da ovakve procese vode državne institucije i organi, a ne nevladine organizacije.

„Ključno je da se svi zločini u Crnoj Gori konačno počnu istraživati, da se svi odgovorni privedu pravdi, ali danas, nakon gotovo tri decenije, neophodno je da imamo postupke protiv političara, tužilaca i sudija koji su svo ovo vrijeme pokušavali da opstruiraju pravdu, postupke i da ne dođe efikasnog suočavanja sa prošlošću“, ocijenio je Radović, prenosi Mina.

On je podsjetio da je GA prošle godine osnovala Istraživačko dokumentacioni centar, koji ima već dovoljno građe da se pokrenu i neki postupci.

„Ta građa je otvorena i za državno tužilaštvo, poluciju i za sve koji žele dodatno da istražuju. Najveći problem što ne postoji politička volja da se suočimo sa ratnom prošlošču“, istakao je Radović.

Šefika Kajević, sestra otetog Nijazima Kajević, kazala je da je od zločina u Štrpcima prošlo 28 godina, koliko je godina imao kada je odveden.

„Samo jednu želju imam, jedna kost da se nađe, da je sahranimo po običaju, da možemo da proučimo fatihu. To bi bilo dovoljno. Dosta je više, prošlo je 28 godina“, rekla je Kajević.

Mirsad Rastoder je, u ime rodbine otetih, podsjetio da je 1993. godine, iz voza na pruzi Beograd – Bar, u stanici Štrpci, vojska Republike Srpske izvela 20 putnika, odvela ka Višegradu i ubila.

On je ukazao da za većinu stradalih još nema podataka gdje su njihovi posmrtni ostaci.

„Svake godine, pa i danas moramo ponoviti apel da tražimo od tri države koje snose odgovornost za zločin i da se otvori jezero Perućac i ponovo pretraži ne bi ili našli posmrtne ostatke“, rekao je Rastoder.

Kako je dodao, rodbina traži da se intenzivira sudski postupak koji se vodi u Sarajevu i Beogradu protiv 16 lica, a koji do danas nije dobio epilog.

„I dalje mislimo da se sudski postupci odugovlače i opstruiraju raznim podnescima koji se fabrikuju u opštinskim strukturama iz kojih optuženi dolaze. Pitanje je da li se čeka da prođe vrijeme i da se što više dokaza zaboravi, odnosno nestane i dođe do presuda kakve smo već imali prilika da vidimo i u Crnoj Gori – deportacija izbjeglica iz Herceg Novog, etničko čišćenje Bukovice, Kaluđerski laz“, kazao je Rastoder.

On je rekao da sva društva na prostoru Balkana moraju da povedu računa, „jer bez suočavanja sa prošlošću nema nam ozdravljenja“.

„Ovo što nam se skorije događa sa raznim fašisoidnim porukama i veličanjem ratnih zločinaca samo se šalje nova poruka da nam se dešava zlo“, dodao je Rastoder.

Rastoder je kazao da su porodice otetih godinama ostavljene same.

„Poslije 28 godina teško je vjerovati bilo kome i bilo čemu, ali mi i danas apelujemo na institucije Crne Gore, ali i institucije međunarodne zajednice, da na izvjesan način više povedu računa o onome što nam se dešavalo, kako bismo iz toga izvukli pouke i gradili normalniju budućnost“, rekao je Rastoder.

Na pitanje novinara zašto na obilježavanju zločina nema najviših državnih zvaničnika, Rastoder je kazao da ih nijesu ni očekivali.

„Oni su se zabavili nekim drugim poslovima i biće interesantno kako će ono reagovati na sve ovo, ne samo danas, već u ovoj godini ili tokom narednih“, naveo je on.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.