Ne mogu u Grčku na plaćenu vantjelesnu, ulaz našim građanima zabranjen zbog korone
ilustracija

Ne mogu u Grčku na plaćenu vantjelesnu, ulaz našim građanima zabranjen zbog korone

Najmanje pet parova u Crnoj Gori koji su već platili postupke vantjelesne oplodnje (VTO) u klinici u Grčkoj trenutno nije u mogućnosti da otputuje u tu zemlju jer je ulaz našim građanima zabranjen zbog epidemioloških mjera za suzbijanje korona virusa, pišu Vikend novine.

Kako je Vikend novinama kazala direktorica Fondacije “I ja imam pravo da budem mama” Žana Mihaljević, navedene okolnosti su veoma nepovoljne za ove parove koji su već na pragu 50. godine, do kada je u Grčkoj vantjelesna oplodnja omogućena.

“Ovi bračni parovi su u velikom problemu jer su već platili postupke u klinici u Grčkoj, a postoji opasnost da izgube pravo na vantjelesnu oplodnju dok im bude omogućen ulazak u ovu zemlju jer svi imaju blizu 50 godina” kazala je Mihaljević.

Iz tog razloga, kako navodi, iz Fondacije su se obratili Ambasadi Republike Grčke u Podgorici, gdje su, kako kaže, brzo dobili odgovor.

“Ambasador Grčke je upoznat sa vašom molbom, koju je odmah proslijedio nadležnim grčkim organima. Čim dobijemo odgovor, obavijestićemo vas”, navodi se u odgovoru grčke ambasade u Podgorici u koji su DN imale uvid.

Mihaljević ističe da je veoma zadovoljna brzom reakcijom grčke ambasade i nada se da će vlasti u Grčkoj omogućiti ulazak u tu zemlju parovima iz Crne Gore kojima je potrebna vantjelesna oplodnja.

“Vantjelesna oplodnja je ionako veoma složen postupak, a usljed pandemije korona virusa situacija za parove koji na nju čekaju je dodatno otežana. Drago mi je što su u ambasadi Grčke prepoznali značaj ovog problema i brzo odgovorili na zahtjev naše Fondacije, koja se jedina bavi pitanjem vantjelesne oplodnje u Crnoj Gori. Nadam se da će i organi Grčke brzo reagovati jer je ovo možda posljednja šansa da parovi koji čekaju na proceduru u toj zemlji zasnuju porodicu”, kazala je Mihaljević.

Podsjećamo, Fondacija “I ja imam pravo da budem mama” je krajem prošle godine pokrenula peticiju kojom se traži pravo na veći broj vantjelesnih oplodnji u Crnoj Gori na teret države koju je do sada potpisalo 4.613 osoba. U peticiji se, između ostalog, zahtijeva da vantjelesna oplodnja u Crnoj Gori bude omogućena svim parovima, bez ograničenja u broju pokušaja i starosnoj dobi. Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju crnogorskim parovima su omogućena tri postupka vantjelesne oplodnje na teret Fonda zdravstva, a ovo pravo žene mogu iskoristiti najkasnije do navršene 44. godine života.

Postupak zakomplikovan: Potrebno i mišljenje  specijaliste infertiliteta

Postupak prikupljanja dokumentacije za sticanje prava na vantjelesnu oplodnju o trošku države dodatno je zakomplikovan, tvrdi Mihaljević. Naime, kako ona objašnjava, do sada su ovo pravo osigurana lica ostvarivala po uputu izabranog ginekologa sačinjenog na osnovu mišljenja Konzilijuma za liječenje steriliteta Kliničkog centra Crne Gore. Međutim, Mihaljević napominje da je ovom postupku pridodata nova stavka, te da je prije mišljenja Konzilijuma neophodno i mišljenje specijaliste infertiliteta.

“Tu informaciju dobile su članice naše Fondacije od izabranih ljekara i u Kliničkom centru. Ipak, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nam još nijesu odgovorili na zahtjev za pojašnjenje kada i zbog čega je uvedena nova stavka prema kojoj je potrebno i mišljenje specijaliste infertiliteta. To je veoma komplikovano i time se postupak produžava jer je takvog specijalistu teško naći”, kazala je Mihaljević.

Vikend novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.