Rakočević: Nikšićki izbori važni da bi se odbranila građanska, višenacionalna i slobodna Crna Gora
Rakočević

"Nacionalni interes Republike Srbije je pobjeda DFa"

Rakočević: Nikšićki izbori važni da bi se odbranila građanska, višenacionalna i slobodna Crna Gora

Najznačajniji nacionalni interes Republike Srbije je pobjeda DF-a u Nikšiću. Neskriveno se pokazuje ambicija da se Crna Gora podredi tzv. srpskom svijetu. Do sada se ta namjera skrivala, a sada se izdaja crnogorskih interesa označava kao finalni čin patriotizma, kaže u intervjuu Vikend novinama poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Poručio je da ponašanje vlasti i medija u Srbiji dodatno pomaže da se anticrnogorske namjere prepoznaju i da se osujeti plan pretvaranja Nikšića u prigradsko naselje opštine Čačak.

Osvrćući se na dešavanja u Tuzima, Rakočević ističe da je odluka nove vlasti o zatvaranju ove opštine, imajući u vidu epidemiološke podatke na toj teritoriji, isključivo politička.

“I samo je jedna u nizu, zbog čega su i rezultati Crne Gore u borbi protiv korona virusa gotovo najgori u cijelom svijetu”, kaže Rakočević.

Na pitanje o ekonomskoj politici Vlade, poslanik DPS odgovara da Vlada nije u stanju da pokrene široki društveni dijalog i da podijeli odgovornost, informacije, da pronađe partnere i u javnosti i na političkoj sceni, za rješavanje vitalnih pitanja državu.

“Zbog autizma i avanturizma, vrlo brzo će snositi odgovornost pred građanima”, ocjenjuje Rakočević.

Građani Tuzi su, kako je naveo, nebrojeno puta pokazali odnos poštovanja prema državi i prema svojoj opštini, a poštovati državu znači i usprotiviti se onima koji je ugrožavaju u ovom slučaju zdravstveno.

“Ova reakcija je samo početak. Nezadovoljstvo društva se ne može suzbiti, kada razlozi postoje, kao što se ne može ni izbjeći odgovornost vlasti za zdravstvene, političke i ekonomske posljedice lošeg upravljanja. Odluka nove vlasti o zatvaranju Tuzi je isključivo politička i samo je jedna u nizu, zbog čega su i rezultati Crne Gore u borbi protiv korona virusa gotovo najgori u cijelom svijetu. Smijeniti zdravstvene rukovodioce usred korona krize, odbiti donaciju od 110.000 vakcina i mnoge druge političke odluke prirodno su dovele do potrebe da se diskriminacijom građana Malesije donese još jedna nepromišljena politička odluka, bez razgovora sa predstavnicima opštine Tuzi”, kazao je Rakočević.

Govoreći o otvorenim granicama sa Srbijom, a zatvaranjem međugradskog prevoza, on ističe da su potezi M;inistarstva zdravlja nelogični.

“Vjerujem da je jedna cijenjena novinarka jednom prilikom te nelogične odluke jednostavno objasnila izjavljujući da građani Bijelog Polja, koje se graniči sa Srbijom, mogu poći na skijanje na Zlatibor, a ne mogu u Kolašin. To je ukratko najbolja ilustracija ozbiljnosti mjera trenutne Vlade. Ako Vam se čini nelogičnim da zatvorite granice između gradova, a otvorite prema Srbiji i BiH, dopustite da Vam ukažem na jednu logičnost takvog poteza iz političkog ugla i ambicije trenutne vlasti. Pokušava se nametnuti neodvojivost Crne Gore, Republike Srbije i Republike Srpske”, poručio je on.

Građani Crne Gore, kaže Rakočević, dobro znaju da se određene političke strukture u Crnoj Gori godinama već finansiraju i na druge načine podržavaju iz Srbije i Rusije.

“To nije tajna. Kršenje Ustava Crne Gore, kao i činjenica da ti subjekti ne mare za Ustav i za državu, još je manja tajna. Ipak, iznenađen sam, priznajem, da su pošli tako daleko da u režimskim medijima vlasti u Srbiji, vode kampanju za Nikšić. Dakle, najznačajniji nacionalni interes Republike Srbije je pobjeda DF-a u Nikšiću. Neskriveno se pokazuje ambicija da se Crna Gora podredi tzv. srpskom svetu. Do sada se ta namjera skrivala, a sada se izdaja crnogorskih interesa označava kao finalni čin patriotizma”, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista.

Dodao je da su nikšićki izbori su važni da bi se odbranila građanska, višenacionalna i slobodna Crna Gora.

“Ponašanje vlasti i medija u Srbiji dodatno pomaže da se anticrnogorske namjere prepoznaju i da se osujeti plan pretvaranja Nikšića u prigradsko naselje opštine Čačak”, naglasio je on.

Ističe da politički akteri iz nove vlasti, ne propuštaju priliku da manipulišu vjerskim osjećajem građana, u pokušaju političkog profitiranja.

“Vjerske zajednice u svakoj lokalnoj sredini imaju svoju uvaženu ulogu, međutim, ako je vjera i dobro svakom čovjeku jedina namjera, onda će političari u crkvu dolaziti bez kravate i bez mikrofona i kamere, za sebe i za vjeru, a ne za glasove i večeru”, kazao je Rakočević.

Najavu izmjena Zakona o državljanstvu, i izmjene Zakona o obrazovanju vidi kao kontinuitet urušavanja države pravnim sredstvima.

“Očekujem, ukoliko se zaista i krene u pravcu tih izmjena, snažan otpor građana, ali i međunarodne zajednice. Naši evropski prijatelji razumiju šta se krije iza namjere mijenjanja karaktera multietničke demokratije i kakav to uticaj može imati na volju društva za dalje usvajanje vrijednosti “zapadne civilizacije”. Evropska Crna Gora bi bila izgubljen projekat”, poručio je poslanik.

Tajno i sumnjivo zaduženje od gotovo milijardu eura je bio uvod u ekonomsku politiku Vlade, smatra Rakočević.

“Ekonomija je zajednički interes svih društvenopolitičkih aktera. Vlada nije u stanju da pokrene široki društveni dijalog i da podijeli odgovornost, da podijeli informacije, da pronađe partnere i u javnosti i na političkoj sceni, za rješavanje vitalnih pitanja državu. Zbog autizma i avanturizma, vrlo brzo će snositi odgovornost pred građanima.”

Smatra da će vladajuća većina odustati od pogubne namjere ukidanja SDT-a i drugih neustavnih rješenja.

“Nije riječ samo o neadekvatnom načinu donošenja, već i o antievropskom sadržaju predloga izmjena tužilačkih zakona. Namjeru Vlade da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije treba pohvaliti, ali ta namjera ne treba da bude izgovor za politizaciju institucija”, zaključio je Rakočević.

Vikend novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.