Neće biti istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 miliona eura
Skupština Crne Gore

Neće biti istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 miliona eura

Skupština Crne Gore neće otvoriti parlamentarnu istragu u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 miliona eura. Glasovima vlasti odbijen je prijedlog poslanika opozicije o formiranju anketnog odbora i otvaranju parlamentarne istrage. Poslanici vlasti su podsjetili da je Odbor za ekonomiju već usvojio prijedlog za kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Predlog o otvaranju parlamentarne istrage podnijeli su poslanici opozicije.

Lider PzP Nebojša Medojević je u Skupštini, kazao da se svaki tajni posao može smatrati korupcijom, te da je riječ o tajnoj transakciji i tajnom zaduženju.

„Nismo se 30 godina borili za to da naš ministar finansija radi gore od prethodne vlade“, poručio je Medojević.

On je kazao da mu treba još informacija o „kriminalnoj organizaciji“, koja kako je dodao, nije saopštila ni tačnu kamatnu stopu po kojoj smo se zadužili. Kaže i da podržavam da se ta, kako je naveo, kriminalna transakcija ispita sa svih strana u Crnoj Gori.

„Imamo jednu obavezu, jer smo rekli da nećemo glasati ništa dok glavni specijani tužilac Milivoje Katnić ne bude smijenjen“, poručio je Medojević, obrazlažući odluku da ne podrži formiranje anketnog odbora.

Poslanik Slaven Radunović (DF) poručio je da nijesu ispoštovane procedure pri zaduživanju, ali i poručio da neće podržati parlamentarnu istragu.

„Imamo i određeno razumijevanje jer znamo da su i on i ostali iz vlade znali da neće trećeg ili četvrtog dana imati novca, jer ste vi sve ponijeli“, poručio je Radunović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulović kazao je da su kršene procedure i zakon u postupku zaduženja.

„Sve je to urađeno dva ili tri dana nakon što je izglasana nova Vlada i nakon što je premijer kazao da će transtarentnost biti jedna od odlika Vlada, a putem Tvitera je javnost obaviještena o ovolikom zaduženju“, kazao je Sekulić.

Naveo je i da je država za 30 godina zadužena blizu 4 milijarde eura, za tri dana oko 830 miliona.

Prethodno je i Odbor za ekonomiju odbio prijedlog o formiranju anketnog odbora o zaduženju.

Jedan od potpisnika predloga Raško Konjević (SDP) kazao je da je nova Vlada skriveno od parlamenta, skriveno od opozicije i od parlamentarne većine pripremala zaduživanje od 750 miliona eura.

"Parlament za tri mjeseca nije mogao da dobije informacije na koji način se troši 750 miliona eura, ni na koji način funkcioniše privremeno zaduživanje", kazao je Konjević i dodao da se svakodnevno rađaju nove sumnje. 

Poslanik SD-a Damir Šehović kazao je da je zaduživanje od 750 miliona eura najkontroverzniji potrez nove Vlade.

"Dajem podršku otvaranju parlamentarne istrage da bi se utvrdile činjenice u ovom poslu koji se može smatrati najkontroverznijim poslom nove Vlade", kazao je Šehović.

Poslanik Petar Ivanović (DPS), na Odboru je poručio da bi trebalo da svi podrže otvaranje parlamentarne istrage o zaduživanju.

„Da saznamo na koji način se država zadužila, ko je autorizovao zaduženje, za šta će se sredstva koristiti i da dobijemo naznake kakav ćemo budžet imati u 2021.“, kazao je Ivanović.

Poslanik Miloš Konatar (GP URA) je kazao da ne vidi poentu za otvaranje parlamentarne istrage, ako su već jednoglasno na sjednici Odbora za ekonomiju donijeli odluku da se održi kontrolno saslušanje ministra finansija o zaduživanju.

I predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP) je poručio da u ovom trenutku nema potrebe za otvaranje parlamentarne istrage, jer će biti održano kontrolno saslušanje ministra.

„Ako neko misli da je nešto urađeno nezakonito svako može da ponese krivičnu prijavu“, poručio je Joković.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona eura.

Novac od zaduženja je namijenjen vraćanju starih kredita, koji su nepovoljni, refinansiranju onih koji dolaze na naplatu i investiranju u budućnost Crne Gore.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde eura.

Ministar fiinansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, tada je kazao da je novo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.