Leposavić povodom situacije u Tuzima: Nastup Đeljošaja pretjeran
Vladimir Leposavić

„Zadovoljenju pravde pristupati kroz razumijevanje i toleranciju“

Leposavić povodom situacije u Tuzima: Nastup Đeljošaja pretjeran

Jučerašnji nastup gospodina Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani, ocijenio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Leposavić ističe da treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu dana, a sa njima i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici.

"Posebno je važna činjenica da  je gospodin Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava. U brojnim slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, ovaj Sud je istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima"", podsjetio je Leposavić.

"Budući da gospodin Đeljošaj zastupa interese i prava građana Tuzi i svojih sunarodnika, želimo da vjerujemo da nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe", dodao je Leposavić.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apelovalo je na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima.

"Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija", zaključio je Leposavić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.