EU želi potvrdu o vakcinaciji za putovanja
Ilustracija

EU želi potvrdu o vakcinaciji za putovanja

Evropska unija (EU) želi da razvije potvrdu o vakcinaciji koja bi bila od ključne važnosti za turističku sezonu, ali za izradu sistema biće potrebno najmanje tri mjeseca, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova je nakon video-konferencije s liderima bloka naglasila da će, pored obimnog tehničkog rada, postojati i veći broj otvorenih političkih pitanja.

Članice EU još razgovaraju između sebe i na unutrašnjem nivou o tome da li vakcinacija protiv kovida-19 nosiocima potvrde omogućava da putuju, jedu u restoranima ili idu u bioskope.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je sve više i više saglasnosti među liderima EU o uspostavljanju programa potvrda, ali da za sada glavni prioritet ostaje ubrzanje vakcinacije.

Evropski blok je podijeljen između članica poput Francuske i Njemačke, koje su više protiv povezivanja vakcinacije s pravom na putovanje od ostalih, na čelu sa Grčkom i Kiprom, koji bi da se takav program usvoji mnogo brže.

Nikozija je već potpisala dogovor s Izraelom koji od 1. aprila omogućava njihovim vakcinisanim državljanima da idu u tu zemlju na odmor.

Zemlje koje se više oslanjaju na turizam, poput Austrije, Grčke, Italije i Španije, podržavaju ideju o uvođenju potvrda.

Fon der Lajenova je naglasila da još nema naučnih dokaza o tome da li vakcinisani i dalje mogu da zaraze ostale, uprkos obećavajućim rezultatima istraživanja u Izraelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.