Ilustracija

Lideri EU na onlajn samitu

"Epidemiološka situacija zabrinjavajuća, ostaju stroga ograničenja radi novih sojeva"

Lideri Evropske unije (EU) založili su se danas za "ostanak strogih ograničenja" i za ubrzanje vakcinacije protiv koronavirusa zbog raznih sojeva tog virusa.

"Epidemiološka situacija ostaje ozbiljna, a nove varijante (koronavirusa) predstavljaju dodatne izazove. Stoga moramo zadržati stroga ograničenja, a da se istovremeno pojačaju napori za brže isporuke vakcine", naveli su lideri EU poslije prvog dana onlajn samita, prenosi Beta.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da će naredne nedjelje biti "teške na polju vakcinacije".

"Trenutna situacija je teška... Ali bih želio da uputim poruku optimizma. Imamo sredstva kojim ćemo obezbijediti da EU igra ključnu ulogu u izlasku iz krize u narednim mjesecima", rekao je Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta naveo je da će tema drugog dana samita biti bezbjednost i odbrana.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pridružiće se videokonferenciji u razmjeni mišljenja o saradnji EU i NATO.

"Razgovaraćemo o tome kako da poboljšamo zajedničku sposobnost da odgovorimo na bezbjednosne izazove i prijetnje", dodao je Šarl Mišel i naveo da bi želio da se pažnja posveti sajber napadima i hibridnim prijetnjama koji predstavljaju stvarne izazove po bezbjednost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.