EU produžila sankcije Lukašenku i zvaničnicima Bjelorusije
Aleksandar Lukašenko

Optuženim za izbornu prevaru

EU produžila sankcije Lukašenku i zvaničnicima Bjelorusije

Evropska unija je odlučila da do 28. februara 2022. produži restriktivne mjere usmjerene na zvaničnike koje smatra odgovornim za represiju i zastrašivanje demonstranata, članova opozicije i novinara u Bjelorusiji, kao i na one odgovorne za izborne prevare.

Sankcije EU takođe su usmjerene na ekonomske aktere, istaknute poslovne ljude i kompanije koje imaju koristi i/ili podržavaju režim Aleksandra Lukašenka.

Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, održanih u avgustu 2020. godine, čije rezultate EU smatra lažiranim, i naknadnog talasa demonstracija koje su bjeloruske vlasti nasilno suzbijale, EU je uvela sankcije odgovornim političkim i ekonomskim akterima.

Ograničavajuće mjere sastoje se od zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine za 88 pojedinaca, uključujući Aleksandra Lukašenka i sedam pravnih lica.

Pored toga, pojedincima i pravnim licima iz EU zabranjeno je direktno ili indirektno finasiranje onih koji su sankcionisani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.