Škola u Spužu zatvorena zbog šuge
Ilustracija

Škola u Spužu zatvorena zbog šuge

Dva učenika Osnovne škole "Njegoš" u Spužu imaju zaraznu kožnu bolest šugu, pa će se nastava do petka organizovati onlajn, kazala je direktorica škole Smiljka Pavićević.

"Majke dvoje učenika prijavile su da je dermatolog kod njihove djece registrovao šugu. Djeci je propisana odgovarajuća terapija, a roditelji su dobili savjet kako da se izbore sa parazitom. Takođe, dat je savjet da djeca ne idu u školu dok se bolest ne izliječi", izjavila je Pavićević.

Ona je, kako piše Dan, istakla da je o pojavi šuge obavijestila roditelje ostalih učenika, dala opšti opis simptoma koje je preuzela sa stranice Instituta za javno zdravlje i savjetovala ih da po eventualnoj pojavi istih, odmah stupe u kontakt sa odabranim ljekarom.

"Vijest o ovoj pojavi poslala sam dopisom Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u razgovoru sa savjetnicom za osnovno obrazovanje obavijestila sam da će se uraditi DDD objekta, radi svake sigurnosti. Nadalje, o pojavi šuge obavijestila sam inspektorku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju koja je, između ostalog, uzela podatke o školi i zdravstvenim kovid mjerama koje se u školi sprovode i uputila da o ovoj pojavi obavijestim IJZ", navela je Pavićević.

Direktorica je navela da se tokom srijede, četvrtka i petka zbog upotrebe hemikalija prilikom DDD nastava izvodi onlajn, o čemu je donijela odluku na osnovu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a o čemu su svi roditelji obaviješteni od strane odjeljenjskih starješina.

"U školi se sprovode sve mjere kovid zaštite tako da je prenos šuge u školi nemoguć, s tim da su djeca u školi najduže dva i po sata. Ostaje sasvim dovoljno vremena, a i prilika za prenos, ako se roditeljima ne skrene pažnja i ako ne budu upoznati sa informacijom. Dakle, nikakvih razloga nema za zabrinutost, vjerujemo da će naši roditelji reagovati adekvatno i sačuvati svoju djecu i sebe od ove neprijatnosti", zaključila je Pavićević.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica Rajka Pajović objašnjava da je šuga parazit koji buši kanale u koži i tu polaže jaja i izaziva intenzivan svrab.

"Prepoznaje se tako što se javlja svrab, najčešće po stomaku, preponama, šakama, dojkama, pogotovo u večernjim časovima. Šuga se prenosi direktnim kontaktom, obično u porodičnoj sredini i školi, preko predmeta i ruku. Postoji više sredstava za liječenje, od preparata na bazi sumpora, kao i nekih drugih farmakoloških preparata", pojašnjava Pajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.