Đukanović donio ukaze o opozivu ambasadora
Milo Đukanović

"Novu vlast ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam"

Đukanović donio ukaze o opozivu ambasadora

Nakon korigovanog obrazloženja predloga Vlade Crne Gore za opoziv, i obavljene procedure predviđene Ustavom, donio sam ukaze o opozivu sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora/ke Crne Gore, na rezidentnoj osnovi, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i ambasadora/ke na nerezidentnoj osnovi u Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji, saopštio je predsjednik države Milo Đukanović.

"Kao što sam kazao prvog dana - nije upitno da li nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Formalno, ona je to pravo stekla rezultatom izbora 30. avgusta. Očekivanje da Predsjednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi. Svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sljedeće izbore", kazao je Đukanović.

Dodaje da jer dugo pitanje da li je to pravo vladajuća koalicija trebala koristiti drugačije.

"Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema Državi", ističe Đukanović.

Ono što takođe nije upitno, kako dodaje predsjednik države već je nužnost na kojoj je insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava ne smije zloupotrebljavati za blaćenje ljudi.

"Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa Države. Zato nijesam do sada donio ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika.

Učinio sam to nakon što u obrazloženju sada, između ostalog, stoji da se ambasadori mijenjaju zbog želje Vlade da obezbijedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici, vjerujući da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, kroz uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinostiti daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja i nastavku kontinuiranog ispunjavanja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore", navodi Đukanović.

Želi da ukaže da upućivanje note od strane MVP Crne Gore ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema prije završetka procedure koju predviđa Ustav Crne Gore, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, nova vlast potvrđuje da je ustvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam.

"Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan", naglašava Đukanović.

Svima koji su na osnovu pomenute inicijative opozvani - ambasadorkama Veri Kuliš, Dušanki Jeknić i Sanji Vlahović, i ambasadorima Miodragu Vlahoviću, Tarzanu Miloševiću, Darku Pajoviću, Obradu Mišu Stanišiću i Budimiru Šegrtu - Đukanović je zahvalio što su profesionalno i odgovorno služili interesima Države.

"Ovo su faze demokratskog razvoja koje Država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija. Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi, i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svijetu", zaključuje Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.