Ministarka zdravlja primila vakcinu protiv korona virusa(VIDEO)
Foto: Vlada Crne Gore

U četvrtak stižu nove vakcine

Ministarka zdravlja primila vakcinu protiv korona virusa(VIDEO)

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović primila je danas vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa u Kliničkom centru Crne Gore(KCCG).

Time je počela vakcinacija zaposlenih koji rade sa pacijentima oboljelim od COVID-19 infekcije.

Prvu od 150 vakcina koje su u početnoj fazi na raspolaganju KCCG-u, primila je ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović, pulmolog i još četvoro kolega koji su u “Crvenoj COVID zoni” a koji nemaju antitijela.

Vakcinaciju možete ispratiti ovdje: 

Vakcinacija će, kako je navela direktorica Klinike za infektivne bolesti KCCG Dobrila Nikčević pomoći da ljekari počnu da razmišljaju o normalnom životu i uobičajenim poslu, u prvom redu pacijentima oboljelim od ostalih infektivnih bolesti. 

“Velika je stvar to što smo dobili vakcinu, jer ipak smo u Centru gdje se najviše susrijećemo sa Covid pacijentima”, kratko je dodala Nikčević.

PodgoricaVakcinacijazaposlenihKlinikogcentraCrneGoreDirektoricaKlinikezainfektivnebolestiKCCGDobrilaNikevi0071614081945815

Nikčević, foto: Mediabiro

Borovinić Bojović kazala je da drugi kontigent vakcina Sputnjik stiže u četvrtak na podgorički aerodrom i radi se o 5.000 doza od 50.000 koliko je predviđeno za prvi kvartal, a donacija 30.000 doza vakcina iz Pekinga kreće 27. februara.

Po Nacionalnom planu, dodala je Borovinić Bojović, u Crnoj Gori bi trebalo vakcinisati 330.000 građana, kako bi se moglo govoriti o kolektivnom imunitetu. 

Imunitet od ruske vakcine trebalo bi da traje do dvije godine, ali ministarka je istakla da je to sve individualno. 

Ona je istakla da je preležala koronavirus, ali da je po preporuci SZO primila vakcinu i to savjetuje svima koji su preležali koronu.

Ministarka je istakla da vakcinacija ide po planu, te da su mjere ispoštovane.

Tri su kako je navela načina prijavljivanja: preko korona info sajta, preko izabranih ljekara koji će pozivati sve koji ne budu prijavljeni a stariji su od 80 godina da se prijave za vakcinaciju i treći putem telefonske linije gdje će moći sami da se jave.

Najavila je da će sjutra biti pres konferencija na kojoj će biti saopštene korigovane mjere.

Ministarka je najavila da mjere za sada neće biti popuštene već samo neke od njih korigovane.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.