STO: Oporavak robne trgovine posustao na početku godine
Ilustracija

STO: Oporavak robne trgovine posustao na početku godine

Svjetska robna trgovina snažno je porasla u četvrtom tromjesečju prošle godine, ali trend rasta pokazuje znake posustajanja, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (STO), naglasivši da oporavak zavisi od efikasnog vakcinisanja protiv koronavirusa.

STO-ov barometar robne trgovine iznosio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 103,9 bodova, signalizirajući nastavak oporavka koji je počeo u trećem tromjesečju, iskazan u prekoračenju vrijednosti indeksa od 100 bodova, prenosi SEEbiz.

“Trend oporavka izvoznih narudžbina i trgovine automobilima dostigao je vrhunac i već pokazuje znakove usporavanja”, upozorili su u STO-u,prenosi Mina biznis.

Kontejnerski i vazduhoplovni prevoz tereta još rastu, ali kratkoročni pokazatelji signaliziraju posustajanje kontejnerskog prevoza početkom ove godine.

Indeksi koji pokazuju trendove u trgovini elektronskim djelovima i sirovinama iznad su dugoročnog trenda, iskazanog u vrijednosti od 100 bodova, ali to možda odražava privremeno gomilanje zaliha.

"U cjelini gledano, trendovi upućuju na zaključak da bi uzlazni trend trgovine mogao uskoro dostići vrhunac, ako se to nije već dogodilo", kazali su iz STO-a.

Oni su rekli da ukupna vrijednost barometra trgovine robom ne odražava ponovno širenje koronavirusa i pojavu novih sojeva virusa, što će se sigurno odraziti na trgovinu robom u prvom tromjesečju.

STO je u oktobru procijenio da je obim robne razmjene u prošloj godini pao 9,2 odsto, ali pad bi mogao biti i nešto blaži.

Iz STO-a su rekli da su prognoze za ovu godinu nesigurne zbog kontinuiranog širenja zaraze i pojava novih virusa.

"Oporavak će u velikoj mjeri zavisiti od efikasnosti vakcinisanja", naveli su u STO-u i dodali da će novu prognozu objaviti sredinom aprila.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.