Radulović: Crna Gora ostaje posvećena reformama u pogledu rodne ravnopravnosti
Đorđe Radulović

Radulović: Crna Gora ostaje posvećena reformama u pogledu rodne ravnopravnosti

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je danas na 46. sjednici Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, održanoj u virtualnom formatu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Radulović je kako je saopšteno prvobitno čestitao Nazatu Šamemu Kanu na izboru za predsjednika Savjeta za ljudska prava, tokom 15. ciklusa, poželivši mu uspješan mandat.

Radulović je tokom izlaganja istakao da se zemlje svijeta suočavaju sa nezampaćenom krizom koja utiče na sve segmente naših života, te da je ekonomske i socijalne konsekvence pandemije još uvijek nemoguće sagledati u potpunosti.

Ono što posebno zabrinjava, kako je istakao, je činjenica da je sadašnja kriza pokazala osjetljivost ljudskih prava, posebno ranjivih društvenih grupa, kao i potrebu da se ona što prije dodatno zaštite.

"Naš uspjeh u suočavanju sa ovim izazovima zavisi isključivo od naše volje da zajedno djelujemo", apostrofirao je šef crnogorske diplomatije.

U ovim jedinstvenim okolnostima, uloga Savjeta za ljudska prava je posebno značajna u pogledu očuvanja mehanizma koji će adresirati sve velike krize u kontekstu zaštite ljudskih prava, istakao je Radulović i dodao da Crna Gora želi da ojača svoj doprinos radu ovog tijela, zbog čega se i ističe kandidatura za učešće u Savjetu za period 2022-2024.

On je istakao da Crna Gora kontinuirano sprovodi sve aktivnosti u cilju unapređenja institucionalnog i legislativnog okvira u oblasti ljudskih prava te da otvoreno sarađuje sa Kancelarijom Visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Radulović je poručio da su prioriteti Crne Gore u Savjetu integralni dio naše evropske agende, fokusirane na vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode, kao i da su reforme koje sprovodimo u kontekstu pristupanja EU komplementarne sa ciljevima Agende 2030.

"Crna Gora ostaje posvećena reformama u pogledu rodne ravnopravnosti i eliminisanju svih oblika nasilja nad ženama, smanjenju socijalnih razlika i diskriminacije, promociji i zaštiti prava LGBTI grupa, migranata, Roma i ostalih manjina, kao i osoba sa invaliditetom", kazao je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.