Vjernici SPC u Crnoj Gori nepodijeljeni u očekivanju da vladika Joanikije bude izabran za mitropolita

Šta će prevagnuti, volja vjernika ili političara

Vjernici SPC u Crnoj Gori nepodijeljeni u očekivanju da vladika Joanikije bude izabran za mitropolita

Volja vjernika ili političara. Šta će presuditi u izbornu novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori?Onaj koji stupi na to mjesto biće nasljenik mitropolita Amfilohija, preminulog oktobra prošle godine. Amfilohijeva popularnost, kao i rejting SPC, posljdenje godine njegovog života narasli su što se i vidjelo u masovnim protestima protiv vjerskog zakona, za koga je SPC bila uvjerena da za cilj ima otimanje njene imovine, piše Radio Slobodna Evropa.

Na krilima tih protesta nova politička garnitura predvođena aktuelnim premijerom Zdravkom Krivokapićem pobjedila je na izborima avgusta 2020., da bi u januaru poništila zakon.

Poster sa likom preminulog mitropolita Amfilohija zabilježen 12. januara na jednoj zgradi u Nikšiću, gradu u centralnoj Crnoj Gori, u kome se 14. marta održavaju lokalni izbori.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da će Sabor, najviše tijelo SPC, apsolutno imati sluha da za mitropolita crnogorsko-primorskog izabere onog koga žele vjernici u Crnoj Gori.

„Sabor oko srpskog partrijarha je institucija koja osam vjekova, uz izuzetke nekih istorijskih nemogućnosti i teških okolnosti, bira cetinjskog mitropolita i uvijek je imao sluha za volju vjernika. Vjerujem da će ga imati i ovog puta. Ne vidim nijedan razlog da se oko toga pravi tema“, zaključio je Perović.

Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve i još jednog broja episkopa, predstavlja urgentno pitanje koje bi trebalo da bude riješeno na proljećnom Saboru SPC koji se u redovnim okolnostima održava u maju, kaže za RSE Slobodan Sadžakov, sociolog religije i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Mitropolijom SPC u Crnoj Gori od smrti mitropolita Amfilohija krajem oktobra 2020, rukovodi kao administrator episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Izbor novog mitropolita odložila je smrt patrijarha Irineja koji je umro dvadesetak dana nakon Amfilohija. Da bi mitropolit za Crnu Goru bio izabran morao se prvo izabrati poglavar SPC što je finalizovano izborom Porfirija za patrijarha u četvrtak, 18. februara.

Trvenja sa Sinodom i Vučićem

Pojašnjavajući kolike su šanse da episkop budimljanko-nikšićki, aktuelni administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Joanikije Mićović, bude izabran na poziciju mitropolita, profesor Sadžakov podsjeća da novi patrijarh Porfirije dolazi iz kruga najmoćnijeg vladike u SPC, episkopa bačkog Irineja Bulovića, pod čijim se nadzorom odvijala njegova sveštenička karijera:

„Za vrijeme života mitropolita Amfilohija, najveći takmaci su bili upravo on i episkop Irinej. Sada, kako nema mitropolita Amfilohija, dosta se promijenila situacija. Podsjetio bih da je bilo dosta trvenja na relaciji crnogorskih vladika, među kojima je i Joanikije sa centralom u Beogradu sa patrijarhom i episkopom Irinejom bačkim. Ti sukobi su tinjali i tokom posljednje godine.“

Tokom aktuelnog izbora patrijaha, Joanikije je bio na kontra strani u odnosu na većinu u Sinodu.

Sadžakov podsjeća da su se pred održavanje izbora za patrijarha u Beogradu, četiri vladike oglasile pismom kojim su se suprotstavili ideji Sinoda SPC da događaj bude održan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Među potpisnicima je bio i vladika Joanikije.

„A više je nego jasno da vladika Joanikije predstavlja osobu iz tabora koji je suprotstavljen onom koji vode patrijarh Porfirije i episkop Irinej Bulović“, kaže Sadžakov.

Pokojni mitropolit Amfilohije se otvoreno suprotstavljao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog politike prema Kosovu. Da Joanikije slijedi Amfilohijev put smatra vjerski analitčar Draško Đenović koji je 4. novembra za RSE izjavio da „Joanikije Vučiću nije dozvolio da govori na Amfilohijevoj sahrani i Joanikije na toj liniji ostaje".

Novi patrijarh Porfirije je „neko ko je već dugo blizak vlastima, premijerki Ani Brnabić i blizak (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću“ rekao je za Frans pres analitčar Draško Đenović.

 Amfilohijevo nasljeđe

Sadžakov podsjeća da je mitropolit Amfilohije trideset godina strpljivo gradio mrežu svog uticaja u Crnoj Gori, na neki način sve kontrolisao, izgradio neku vrstu autonomije crkve u crkvi, kontrolisao finansijske tokove, što se teško može ponoviti u slučaju budućeg mitropolita.

„Mislim da će sadašnje rukovodstvo SPC, da kažem kolokvijalno, željeti da pokaže ko je ipak gazda. Vladika Joanikije se percipira kao neko ko je bio veoma blizak mitropolitu Amfilohiju, u ovoj situaciji je velika vjerovatnoća da će novo vođstvo SPC instalirati u Crnoj Gori nekoga od svog najvećeg povjerenja“ zaključuje profesor Sadžakov iako ne isključuje mogućnost da u „tim nekim nagodbama“ ipak Joanikije postane mitropolit crnogorsko-primorski.

Odgovarajući na pitanje koliko može biti od uticaja činjenica da su vjernici SPC u Crnoj Gori praktično nepodjeljeni u očekivanju da vladika Joanikije bude izabran za mitropolita, profesor Sadžakov kaže da će vrh SPC morati da ima u vidu impulse od strane vjernika u Crnoj Gori:

„Ipak ne bi bilo prvi put da neko bude izabran mimo nekog, da kažemo, opšteg raspoloženja vjernika. Na neki način se smatra da vladika Joanikije već ima svoju eparhiju i svoj krug djelovanja. Oba scenarija su moguća, ali kada bih sada morao da se opredijelim, mislim da će ipak neko novo lice biti izabrano da bude mitropolit crnogorsko-primorski, neko mnogo lojalniji sadašnjem vrhu Srpske pravoslavne crkve“, kaže Sadžakov.

Istoričar Miloš Vukanović smatra da će novog mitropolita u Crnoj Gori odrediti politički interesi Beograda:

“Ne očekujem da će novi mitroplit, čiji je zbor planiran za maj, biti ličnost koja će gajiti tradicionalnu autonomnost crnogorske mitropolije, a kamoli pomisliti na obnovu istorijske nezavisnosti koju je mitropolija na Cetinju imala. Da li će to zapravo biti episkop Joanikije, teško je reći, ali mislim da će presudnu ulogu imati politički interesi Beograda, a tek na drugom mjestu će biti interesi vjernika u Crnoj Gori”.

Zamršene političko-crkvene relacije i u Crnoj Gori

Poput Amfilohija, Joanikije je bio aktivan i u kampanji za parlamentarne izbore održane 30. avgusta prošle godine, kada je poručivao vjernicima da ne glasaju za stranke koje su usvojile sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Epilog snažnog upliva SPC u politički proces je promjena tridesetogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića.

Na izborima je pobijedila koalicija Za budućnost Crne Gore bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju je, na Amfilohijev zahtjev predvodio Zdravko Krivokapić. Demokratski front, iako vodeća snaga u koaliciji, uz negodovanje, pristao je da podrži Krivokapića za premijera. U Vladi koju je sastavio Krivokapić bar polovina ministara je bliska mitropoliji SPC, a sam premijer ju je nazvao vladom 12 apostola.

Nakon Amfilohijeve smrti, trzavice između DF i Krivokapića su postale još očiglednije, navodi RSE.

Tokom protekla dva i po mjeseca, otkad je Vlada formalno konstituisana, Demokratski front u kontinuitetu osporava njen rad, uključujući kadrovska rešenja, pojedine ministre poziva da podnesu ostavke, prijeti uskraćivanjem podrške Vladinim predlozima u parlamentu.

Joanikije je u posljednjem takvom sukobu između DF i Vlade, otvoreno stao na stranu Krivokapića.

Naime, kada su Vlada i dio parlamentarne većine, izlazeći u susret zahtjevima EU, odustali od usvajanja tužilačkih zakona, čemu se oštro suprotstavio Demokratski front, Joanikije je preko medijske kuće Vijesti poručio da je „mnogo važno za našu državu da ima podršku međunarodne zajednice“.

U susret lokalnim izborima u Nikšiću koji su zakazani za 14. mart, Joanikije se sastao sa premijerom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, izrazivši nadu da će posjeta „biti dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira".

Sa druge strane, lideri DF u bliskim su odnosima sa predsjednikom Vučićem, a što je demonstrirano i prilikom obezbjeđivanja vakcina, koje su kao donacija Srbije stigle u Crnu Goru, kada im se na trudu zahvalila i premijerka Srbije.

Istoričar Miloš Vukanović kaže da je „cetinjski tron (MCP sa sjedištem na Cetinju) prepušten interesu krugova Beograda, što je zapravo bio cilj i Crkve i političkih krugova iz srpske prijestonice”:

„Ovo je u suprotnosti sa tradicionalnom ulogom mitropolije na Cetinju koja će sada biti svedena za političko potkusurivanje Beograda i Podgorice, ili dodatna slagalica u zamršenom mozaiku Moskve, Beograda i Carigrada”, zaključuje Vukanović.

Pod predsjedništvom patrijarha Porfirija mitropolita će birati Sabor SPC. Za izbor je potrebno prisustvo dvije trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Ukoliko nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova. Ako ta dvojica imaju isti broj glasova odlučuje patrijarh.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.