Fajzer počeo testiranje vakcine protiv kovida na trudnicama
ilustracija

Fajzer počeo testiranje vakcine protiv kovida na trudnicama

Kompanije Fajzer/Biontek započele su međunarodnu studiju sa 4.000 učesnica kako bi procijenili bezbjednost i efikasnost svoje vakcine protiv kovida-19 kod zdravih trudnica.

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika kovida-19, a mnogi zdravstveni radnici rekli su da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcinu protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ono za njih bezbjedno.

Prošle nedelje američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcine protiv kovida-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale da budu  rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina, tako da ne bi trebale da čekaju dugo nakon što se dokaže efikasnost za opštu populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida-19.

Proizvođači ljekova rekli su da prvo trebaju da obezbijede efikasnije i bezbjednije vakcine  za opštu populaciju.

U SAD regulatori zahtijevaju od proizvođača ljekova da sprovedu sigurnosne studije na trudnim životinjama prije testiranja vakcina na  trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu i da ne mogu dovesti do pobačaja. Kompanije su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike.

Trudnice u SAD već su dobile prve doze vakcina, rekle su kompanije.

Nova studija testiraće trudnice uzrasta od 18 godina i više u SAD, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34 nedelje turdnoće, a uzeće dvije doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imaće priliku da dobiju pravu vakcinu, rekle su kompanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.