AP: Balašević muzikom ujedinjavao Balkan
Balašević

AP: Balašević muzikom ujedinjavao Balkan

Američka agencija Asošijejted pres objavila je vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića, ističući da je bio omiljen širom bivše Jugoslavije.

U tekstu, koji su prenijeli američki mediji Vašington post, Ej-Bi-Si njuz i Ju-Es njuz, podsjeća se da je Balašević, koji je preminuo na KBC od upale pluća, započeo karijeru krajem 70-ih i početkom 80-ih, te da je prvo nastupao u bendovima, a potom pokrenuo solo karijeru „sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima“.

Podsjeća i da se nakon raspada Jugoslavije, Balašević otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je, kako se navodi, podgrijevao sukobe.

„Zbog njegovih stavova, mejnstrim mediji u Srbiji izbjegavali su Balaševića tokom ratne ere“, navodi AP.

Agencija napominje da je Balašević i nakon rata bio omiljen na, kako navodi, etnički podijeljenom Balkanu i da je punio koncertne sale u svih šest bivših jugoslovenskih republika.

Balaševićevi nastupi, ističe AP, bili su poznati po njegovim komentarima o raznim temama na bini.

 Balašević je preminuo juče u 67. godini tokom liječenja od korona virusa u Kliničkom centru Vojvodine.

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku, na kojoj je liječen od upale pluća, prenijela je danas Radio-televizija Srbije.
Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, a muzičku karijeru je započeo 1977. godine sa grupom "Žetva", potom je sa Vericom Todorović osnovao "Rani mraz"

Solo karijeru započeo je 1982. godine sa albumom "Pub", a naredne godine objavio je ploču "Celovečernji d kid", na kojoj je jedan od njegovih najvećih hitova – "Jesen stiže, dunjo moja".

Veliki uspjeh postigao je albumom "Bezdan" iz 1986. godine, na kojem su neki od njegovih najvećih hitova Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje i Bezdan.

U ratnim godinama izbjegavao je mobilizaciju, a album "Jedan od onih života" izdat 1993. godine, inspirisan je godinama raspada Jugoslavije i ratova.

Njegov deseti album "Devedesete", bio je inspirisan decenijom ratova, sankcija, bombardovanja i nemaštine.

Balašević 2001. godine objavio album ljubavnih pjesama "Dnevnik starog momka".

Napisao je scenario i glumio glavnu ulogu u seriji "Specijalna redakcija", a glumio je i u serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira, Panonski mornar i drugim.

Balašević je bio dobitnik velikog broja priznanja Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije i druge.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.