Mitropolit Porfirije izabran za novog patrijarha SPC

Mitropolit Porfirije izabran za novog patrijarha SPC

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) izabran je danas za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saznaje nezvanično agencija Beta u vrhu SPC.

Porfirije je izabran na Saboru koji je danas održan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Njegov prethodnik, patrijarh Irinej, umro je 19. novembra prošle godine, u 91. godini, od posljedica korona virusa.

Iako izbor Porfirija još nije zvanično potvrđen, mediji javljaju da je kovertu sa njegovim imenom iz Jevandjelja izvukao devedesetodišnji monah Matej.

Radio-televizija Srbije (RTS) javila je da su u najužem apostolskom žrijebu bili još i episkop bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Ustoličenje novog patrijarha biće održano u narednih nekoliko dana u Sabornoj crkvi u Beogradu a, kada Sinod SPC bude utvrdio datum, i u Pečkoj patrijaršiji.

Saboru je prisustvovalo 36 od ukupno 39 episkopa, navela je RTS.

Biografija

SPC je saopštila da je novoizabrani Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije (Perić) rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju. Na krštenju je dobio ime Prvoslav.

U biografiji objavljenoj na sajtu SPC se navodi da je osnovnu školu završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine, navodi SPC.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Govori grčki, engleski i njemački, i služi se ruskim jezikom.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Za njim u manastir dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika. To su godine kada manastir Кovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima. Od tada se, navodi se na sajtu SPC, iguman Porfirije, posebno angažuje i na liječenju oboljelih od bolesti zavisnosti. U tom cilju on 2005. godine formira terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je, kako dodaju, priznata kao uspješan projekat za liječenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Na temu Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je naslijedio na katedri Pastirske psihologije. Njagova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu, navodi SPC.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, ljekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih vjerskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsjednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbjeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i vjerskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsjednika Savjet ga je izabrao 2008. godine. Кao predsjednik Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, „episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja“, navodi SPC.

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti Arhijerejski Sabor mu, 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija i opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja, navodi SPC.

Svoje stručne bogoslovske radove Episkop Porfirije je objavljivao u časopisima kod nas i u svijetu. Učestvovao je u velikom broju naučnih konferencija i simposiona širom svijeta.

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i vjerskih zajednica, ističe se u objavljenoj biografiji.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, podsjeća se u biografiji objavljenoj na sajtu SPC.

Prema riječima upućenih u zbivanja u SPC, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, navodi Nova.rs, a portal piše i da je novi patrijarh neskriveno blizak sa aktuelnom vlašću.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.