Budva, foto: Mediabiro

"Budva: U marketima se ne poštuju mjere, od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni"

Tim za zaštitu i spašavanje opštine Budva preporučio je građanima i svim ostalim subjektima zaštite i spašavanja da se i dalje u potpunosti, pridržavaju svih privremenih mjera protiv širenja korona virusa iz naredbi Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje vezano za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje, unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa.

Imajući u vidu da još postoji potencijalna ugroženost od dalje pojave i širenja korona virusa, Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva je u konstantnoj koordinaciji i praćenju situacije, preduzimajući  sve moguće i neophodne mjere u cilju povećanja preventivnih aktivnosti na teritoriji Opštine Budva.

Konstatovano je da se u prodajnim objektima (hipermarketi, supermarketi i marketi) ne poštuju u određenoj mjeri propisane epidemiološke mjere (nošenje maski, držanje distance, prekoračenje maksimalnog broja potrošača u prodajnom objektu).

"Obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima je da na ulazu u prodajnim objektima istaknu obavještenje o maksimalnom broju lica koja se u tom objektu mogu istovremeno nalaziti i da organizuju sprovođenje sledećih mjera:

- odrede odgovorno lice sa istaknutim imenom i prezimenom, brojem telefona koje će se starati o sprovođenju epidemioloških mjera, 
- maksimalna gustina potrošača: 1 na 10m2,
- obezbijede rastojanje od najmanje dva metra između potrošača ,
- obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku potrošača na ulazu i izlazu u objekat,
- obavezno nošenje zaštitne maske za zaposlene i potrošače. ", preporučeno je.

Nadalje, u cilju suzbijanja širenja novonastalog korona virusa, radnici i druga lica koja su angažovana na gradilištima su u obavezi da koriste adekvatne zaštitne maske i drugu opremu čije korišćenje ima za cilj da spriječi širenje virusa, da poštuju propisane mjere socijalne distance i instrukcije koje je izdalo Ministarstvo zdravlja, IZJCG i Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva.

Takođe, isti su, kako je navedeno, obavezni da prilikom boravka na mjestima na kojima dolaze u kontaktu sa građanima koriste maske i druga zaštitna sredstva koja su propisana od strane nadležnih institucija i tijela.

"Od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni i da maksimalno poštuju sve preporuke vezano za boravak u svojim domaćinstvima, zabrane okupljanja, posjeta, putovanja i druge mjere u skladu sa naredbama i preporukama Ministarstva zdravlja i ostalih nadležnih subjekata. Takođe treba izbjegavati gužve i okupljanje na ograničenom prostoru, primjenjivati rigorozne mjere higijene i u svemu doprinjeti borbi protiv daljeg širenja, suzbijanja i sprečavanja prenošenja koronavirusa.", navodi se u preporukama.

Preporuka je da građani konstantno prate sredstva javnog informisanja i naredbe, preporuke, saopštenja nadležnih organa i službi i da postupaju po istima.

"Svi subjekti zaštite i spašavanja na lokalnom nivou preduzimaju maksimalne mjere iz svoje nadležnosti, koje će se redovno i blagovremeno objavljivati na javnom lokalnom servisu i koje građani u potpunosti treba da poštuju. Nadležni inspekcijski organi dužni su da prate postupanje po naloženim naredbama/mjerama, a svaki oblik nepostupanja po mjerama Ministarstva zdravlja i IZJCG podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa članom 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore", naveli su iz Opštinskog tima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.