Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala i korupcije
Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou

Nacionalni Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou

Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala i korupcije

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou se na jučerašnjoj sjednici osvrnuo na aktuelnu situaciju vezanu za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore.

"Uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet je preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i SDT-a, a koji će u skladu sa standardima EU, postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva", navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet je apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa.

"Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao", ističu iz Savjeta.

Članovi Savjeta su istakli da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima.

Savjet je takođe, sugerisao Vladi da uz redovne konsultacije sa Evropskom komisijom odlučno nastavi proces reformi vezanih za poglavlja 23. i 24. koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.