Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u još šest gradova, vakcinacija od naredne sedmice

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u još šest gradova, vakcinacija od naredne sedmice

Večeras stiže prvi kontigent vakcina u Crnu Goru i crnogorski zdravstveni sistem se priprema za imunizaciju, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstav zdravlja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je saopštio da naredne sedmice i da je edukaciju prošlo oko 800 ljekara.

Direktor IJZ Igor Galić pojasnio je da će 2.000 doza biti dovoljno da isto toliko građana, koji će nakon toga biti revakcinisani sa još 2.000 doza.

Kako je pojašnjeno, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici i osobe u staračkim domovima zdravlja.

U posljednjoj sedmici registrovan je porast broja novooboljelih, ali i testiranih.Trećina testiranih su novopozitivne osobe. Odnos među testiranim i oboljelim je, kako dodaje, od 25 i do 30 odsto.

“Kao što vidimo nivo obolijevanja je u porastu”, kazao je Galić navodeći da je u posljednjoj sedmici prosječan broj oboljelih 528, a sedmicu prije je bio 510.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić zamolio je građane da shvate da je masovno okupljanje glavni razlog ovakvih indikatora ukazujući na održavanje tzv . kućnih žurki i preporučio građanima, posebno opština sa povećanim brojem oboljelih, da što manje odlaze u kafiće.

„U opštinama koje su susjedne, preporuka je da građani ne izlaze u kafiće, da pokušamo da epidemiju svi zajednički dovedemo na nivo na kojem bi mogli da je kontrolišemo“, dodao je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić  kazao je da se situacija mijenja na gore te da se pored Budve i Tivta i za gradove
Nikšić, Cetinje i Podgorica, Herceg Novi, Ulcinj i Kotor pooštrovaju mjere, odnosno zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

On je na konferenciji za novinare kazao da se zabrana odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane, osim za goste koji su smješteni u hotelu, koji rade u periodu od 7 do 18 sati.

„Dozvoljeno da se vrši priprema izdavanja hrane po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekata koji posluju hranom, uključujući ketering u preiodu od sedam do 22 sata“, rekao je Bajić.

Galić je odgovarajući na pitanje novinara kazao da svakako ugostitelji neće biti zadovoljni ali da ni građani ne mogu biti zadovoljni ovakvom epidemiološkom situacijom.

"Mi moramo uvoditi restriktivnije mjere i za druge grane privrede", rekao je Galić navodeći da će se pratiti efekat mjera na nedeljnom nivou.

Cilj je, kako dodaje, da se nivo obilijevanja svede na primjerenu mjeru.

“Svjesni smo da do ljeta nećemo moći da eliminišemo uzročnika i epidemiju”, kazao je Galić i dodao da je potrebno smanjiti nivo obolijevanja i zbog priprema za masovnu vakcinaciju.

"Mjere koje su poštuju su najbolje mjere", poručio je sekretar Bajić.

Galić je rekao da je sigurno da je u državi sigurno veći broj zaraženih britanskim sojem koronavirusa, nakon što su juče stigli rezultati iz njemačke laboratorije koji su pokazali da je od 40 poslatih uzoraka sedam pozitivno na taj soj.

"Ovaj soj je od 50 do 70 odsto zarazniji. Podatke da je smrtnost veća nemamo. Opasno je što se na taj način epidemija ubrzava, čime se ubrazava broj oboljelih", upozorio je Galić.

Istakao je da je moguće i zabrana međugradkog saobraćaja u 6 opština sa danas pooštrenim mjerama ukoliko broj oboljelih nastavi da raste.

Pokušaće se zbog mentalnog zdravlja djece da što kasnije prelazi na online nastavu - kazao je Galić odgovarajući na pitanje novinara.

Pozvao je da se ne politizuje pitanje vakcina i epidemije jer je, kako je kazao, nužno da budemo ujedinjeni kako bismo pobijedili pandemiju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.