Lideri DF-a na konferenciji za medije, Foto: Screenshot/Youtube

Lideri DF-a: Kriza parlamentarne većine

"Poslanički klub DF-a neće učestvovati u radu Skupštine dok se na dnevni red ne vrate tužilački zakoni"

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) neće učestvovati u izjašnjavanjima o nijednom propisu dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red, saopštio je danas predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Podsjetimo, poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP, Demosa, Prave Crne Gore i Civisa odustali su juče od zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine 18. februara.

"Sinoć je jedan broj poslanika parlamentarne većine odlučio da povuče zakone za koje smo se mukotrpno borili. Kada smo dogovarali tekstove tih zakona znali smo da će biti pritisaka od strane organizovanog kriminala i tužilaštva, da će raditi sve u njihovoj moći da ostanu na pozicijama. Prva linija fronta koja je popustila je premijer i članovi Vlade. Povlačenjem tih potpisa izazvana je kriza parlamentarne većine", kazao je Mandić na konferenciji.

Poručio je da oni žele da Vlada nastavi da radi, i da se održi vladajuća većina.

"Donijeli smo odluku da naš poslanički klub, odnosno apsolutna većina u Skupštini, neće učestvovati u izjašnjavanjima o nijednom propisu dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red, u nepromijenjenom obliku", istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Dodao je da je Vlada krenula da radi stranputicom i da je vrijeme da se vrati na "pravi kolosjek".

Knežević: Predstavnici Vlade da se izjasne ko im je prijetio

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da poziva premijera Zdravka Krivokapića i kolege koje su povukle potpis da kažu ko im je prijetio iz Evropske unije (EU) i ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije.

"Mi iz Demokratskog fronta znamo da Crna Gora nije ni Norveška ni Danska ni Kanada... U borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije neophodna je reforma zakona", kazao je Knežević.

"Neka kažu ko im je prijetio klauzulom balansa i ko vrši pritisak na njih i mi smo spremni da ih odbranimo", istakao je Knežević.

Podsjetio je u razgovoru sa Abazovićem, Krivokapićem i Leposavićem nailazio na odobravanja ovog zakona, i da je do sinoć bio dogovor da se sjednica održi.

" Ovo nije izmislio DF niti je ovo naša želja za obračunom sa Milivojem Katnićem i Milom Đukanovićem. Nije problem pritisak iz zapadnih ambasada, ovdje je problem jer je Katnić sinoc rekao da u fiokama ima na stotine stranica protiv članova parlamentarne većine. Meni ga je žao sinoć poslije emisije, ali ću podnijeti krivične prijave protiv njega jer je rekao da smo vršili pritisak na Vladu zbog presude protiv nas. Pitam ga da li je bio u Vijeću Apelacionog suda kada je 2007. donijeta oslobađajuća presuda Branu Mićunoviću za ubistvo Radovana Kovačevića ispred Kliničkog centra", kazao je Knežević.

Lider DNP-a je kazao da neće dozvoliti da o Crnoj Gori odlučuju "trećerazredni sekretari i četvororazredne čistačice zapadnih ambasada".

"Niko ovdje nije problem iz američke ambasade ili stranih država, problem je Milivoje Katnić koji pokušava da prijeti i trguje svojom pozicijom. Ako su gospoda iz EU kritikovala zakone, jesu li kritikovali Katnića zbog objavljivanja prisluškivanih razgovora Demokrata", pitao je Knežević.

On je najavio krivičnu prijavu protiv Katnića zbog izjave da je DF ucjenjivao opstanak Vlade oslobađajućom presudom u slučaju pokušaj terorizma na dan izbora 2016.

Zaprijetio je da DF neće glasati ni za usvajanje budžeta za 2021. godinu, dok se na dnevni red ne vrati predlog pravosudnih zakona.

"Mi znamo da postoji pritisak, ali mi iz DF-a živimo pod pritiskom u posljednjih 30 godina", zaključio je Knežević.

Mandić: Izloženi smo prijetnjama

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera DF Nebojša Medojević je rekao da su sva trojica lidera DF dobili prijetnje opasne po život od kriminalnih organizacija.

"Ja sam tražio procjenu bezbjednosti, još mi nije odgovoreno. Dobio sam prijetnje prije mjesec, a Mandić i Knežvić prije nekoliko dana", kazao je Medojević.

Medojević je dodao da je "Crna Gora u smrtonosnom zagrljaju mafije čiji su šefovi braća Đukanović".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.