MANS: Posjetom Krimovici ministar Stijović afirmiše otimanje državne imovine kao recept za uspjeh
Dejan Milovac

MANS: Posjetom Krimovici ministar Stijović afirmiše otimanje državne imovine kao recept za uspjeh

Posjetom farmi Marka Carevića na Krimovici ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović iznova je afirmisao bezakonje i otimanje državne imovine kao recept za nezakonito lično bogaćenje na račun građana Crne Gore, ocijenio je Dejan Milovac iz MANS-a.

Milovac ističe da je to model koji je u posljednjih trideset godina u značajnoj mjeri devastirao domaću ekonomiju i u potpunosti poremetio sistem vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo.

"Na borbu protiv nastavka takve prakse aktuelna vlada se nakon formiranja javno obavezala, obećavajući da će zakon biti jednak za sve građane Crne Gore.

Zbog toga je zabrinjava činjenica da već dva mjeseca od formiranja vlade nadležne institucije ćute o trenutno pojedinačno najvećoj uzurpaciji državne imovine, kao i odluka da prva javna aktivnost vlade bude Stijovićeva afirmativna posjeta Carevićevoj farmi na Krimovici", kaže Milovac.

Ističe da je farma na Krimovici koju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nazivaju „izuzetno uređenim poljoprivrednim gazdinstvom“ podignuta na skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta koje Carević godinama nesmetano uzurpira, bez ikakve nadoknade ili sankcije.

"Za šest godina, uz podršku prethodnog ministarstva poljoprivrede, Carević je na državnom zemljištu bez građevinske dozvole izgradio preko 6.000 kvadrata poslovnog prostora.Nelegalna gradnja i opremanje farme su dijelom finansirani subvencijama ministarstva poljoprivrede u iznosu od preko 100.000 eura, o čemu ministar Stijović, vjerujemo, već posjeduje kompletnu dokumentaciju.

Isto tako, vjerujemo da je ministar Stijović prije odlaska na Krimovicu znao da Krivični zakonik Crne Gore u članu 254 propisuje zatvorsku kaznu do jedne godine za onoga ko protivpravno zauzme tuđe zemljište, kao i da je članom 326a previđena kazna do pet godina zatvora za nelegalnu gradnju", kaže Milovac.

Dodaje i da zabrinjava činjenica da je Stijepović, uprkos tim saznanjima, odlučio da na ovakav način pruži javnu podršku Careviću i njegovom nelegalnom projektu na Krimovici.

"To što je Stijović „prvi ministar koji je posjetio farmu Carevića“, kako navode iz ministarstva poljoprivrede, nije za pohvalu, već izaziva ozbiljnu zabrinutost i otvara prostor za sumnju u nepristrasnu primjenu zakona i propisa koju nova vlada, makar formalno, promoviše kao dokaz raskida sa višedecenijskom praksom DPS-a.

Upravo zahvaljujući takvoj praksi, Carević je za vrijeme vlasti DPSa bio u mogućnosti da kao uzurpator državne imovine i nelegalni graditelj ima posebne sastanke u vladi iza zatvorenih vrata. O tim sastancima i postignutim dogovorima, ni nakon više od dva mjeseca od formiranja nove vlade, javnost ne zna gotovo ništa. Posljednja posjeta Stijovića farmi Carevića na uzurpiranom državnom zemljištu je, nažalost, samo nastavak takve prakse.

Javna promocija ovakvih projekata za koje postoje veoma konkretni dokazi da su nezakoniti, nije put ka vraćanju povjerenja građana u institucije, već nasuprot tome, za rezultat može imati samo i isključivo njihovo dalje urušavanje", zaključuje Milovac.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.