Policija Mjanmara pucala na demonstrante
Foto: AFP

Policija Mjanmara pucala na demonstrante

Snage bezbjednosti Mjanmara pucale su danas na demonstrante, dok se vojnici raspoređuju u Jangonu, a to izaziva bojazan od suzbijanja protesta protiv nedavnog vojnog puča u toj zemlji, javila je agencija Frans pres.

Raspoređivanje vojske dešava se u Jangonu ali i u drugim gradovima. Ambasada SAD u Mjanmaru navela je na Twitter-u da je uočeno kretanje vojske po zemlji i pozvala svoje državljane da se sklone. Upozorenje je uslijedilo nakon što su se danas tri oklopna vozila vojske primijećena na ulicama.

Na protestu na sjeveru zemlje nekoliko osoba je ranjeno pošto je policija pucala na demonstrante, prenijeli su lokalni mediji i dodali da je policija koristila i suzavac da rastjera skup.

Prema njihovim navodima, pet novinara je uhapšeno.

Nekoliko ambasadora u Mjanmaru, iz SAD, Kanade i Evrope uputilo je zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju vojsku da ne koristi nasilje nad demonstrantima i civilma.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smijenila vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova, i zabranila okupljanja više od pet osoba.

I pored te zabrane okupljanja, danas su održani protesti. Vojska je u subotu uveče usvojila novu uredbu kojom se dodatno ukidaju građanska prava.

Tom uredbom se ukida zakon o bezbjednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da sprovodi pretrese i hapsi bez sudskog naloga.

Od puča je uhapšeno oko 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, ljekari i studenti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.