Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju do 86 centimetara
Ilustracija

Zemljotres pomjerio Sisak i Petrinju do 86 centimetara

Državna geodetska uprava je na potresnom području Glina, Petrinja i Siske od 4. do 28 januara obavila pripreme i precizna kontrolna satelitska mjerenja (GNSS).

Utvrđeno je da su se Petrinja i Sisak pomjerili i do 86 centimetara, naveo je danas Stožer CZ RH, a prenosi Index.hr.

"Na temelju dobijenih rezultata i analizom koordinata stalnih tačaka geodetske osnove prije i posle potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 centimetara u jugoistočnom smjeru, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 centimetara ujeverozapadnom sjeru, odnosno 10 centimetara u istočnom smjeru za područje Siska. Takođe, utvrđen je visinski pomak od 10 centimetara (spuštanje tla) za područje grada Gline", objavila je na svojim službenim internet stranicama Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske.

Prvi službeni rezultati Državne geodetske uprave

Uprava civilne zaštite (CZ) RH isiče da je riječ o prvim službenim rezultatima koje je napravila Državna geodetska uprava. Ti rezultati će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, sprovođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko-geodetskih merenja i smjernice za dalje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definisanja prostora.

Od razornog potresa magnitude 6,2. koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje u Sisačko-moslavačkoj županiji, u proteklom razdoblju bilo je niz srednje jakih i slabijih potresa.

Poslednji je bio noćas, 21 minut posle ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili umjeren potres s epicentrom 9 km zapadno od Petrinje, magnitude 3.4 prema Rihteru, i intenziteta u epicentru 4-5. stepena EMS ljestvice, prenosi Index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.