Raonić: Institucije da reaguju na nepravilnosti u Nikšiću
Boris Džonson

"Država da smiri tenzije"

Raonić: Institucije da reaguju na nepravilnosti u Nikšiću

Crnogorske institucije moraju da reaguju na sve eventualne neregularnosti tokom predizborne kampanje u Nikšiću – kaže za Pobjedu Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse.

Centar za demokratsku tranziciju takođe je apelovao na institucije da u hitnom roku preduzmu sve aktivnosti i informišu javnost o navodima o zloupotrebama resursa u izborne svrhe u Nikšiću, kao i o nedozvoljenim političkim i finansijskim uticajima stranih država.

Nikšić je već mjesec i po poprište borbe za birače, a predizborna atmosfera je na ivici „usijanja“ i ne obećava da će izborni proces proći regularno i bez incidenata. Pribjegava se raznim sredstvima, a najjače „oružje“ imaju prosrpske partije, pomognute od Srbije, piše Pobjeda.

Nevladine organizacije smatraju da su institucije na potezu.

Boris Raonić, koji je bio član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kazao je da nadležne institucije moraju reagovati, te da „atmosfera u kojoj se nalazimo već godinama eskalira i tokom izbornog procesa samo dolazi do usijanja“.

"Etnička distanca, politička moć kao pitanje života i smrti, socioekonomska kriza, samo su neke od manifestacija ozbiljnih problema koje niko ne vidi kao problem, a kamoli da želi da ih riješi. Glasovi razuma u toj masovnoj histeriji su rijetkost i onda ne treba da se iznenadimo skrnavljenjem svetinja, kršenjem izbornih zakona u vidu finansiranja i slično", smatra Raonić.

Prema njegovim riječima, „zato nam je dijalog neminovnost“.

"Neka vrsta učešća međunarodnog faktora od suštinske je važnosti za uspješnost izbornog procesa", rekao je Raonić, dodajući da su „institucije sada na testu da li mogu da primijene pozitivno zakonodavstvo koje je usklađeno sa međunarodnim standardima, u ovoj oblasti“.

Centar za demokratsku tranziciju apelovao je na nadležna tužilaštva da prekinu sa praksom stavljanja pod tepih stvarnih razloga za brojne incidente u Crnoj Gori i posljednjih dana u Nikšiću, „i prestanu da ih tretiraju kao kafanske ili ulične razmirice ili slučajne nesporazume jer je sasvim evidentno da se oni dešavaju iz razloga nacionalne, vjerske ili političke netrpeljivosti i mržnje“.

CDT pozvao je Agenciju za sprečavanje korupcije i nadležno tužilaštvo da u hitnom roku preduzmu sve aktivnosti i informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u izborne svrhe u Nikšiću, kao i o navodima o nedozvoljenim političkim i finansijskim uticajima stranih država.

"Javnost mora dobiti zvanične informacije o postupanjima ASK-a i tužilaštva povodom svakog pojedinačnog navoda o zloupotrebama državnih i opštinskih resursa, učešću državnih i opštinskih funkcionera u kampanji u toku radnog vremena, te nezakonitom zapošljavanju i političkim i finansijskim aktivnostima poslanika, državnih i opštinskih i partijskih funkcionera i aktivista iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske", saopšteno je ranije iz CDT-a.

Navode da ODT u Nikšiću mora dati jasna i precizna objašnjenja o kvalifikovanjima sve učestalijih nemilih događaja isključivo u domenu prekršaja čime se zamagljuje njihova suština: postojanje jasnih nacionalnih tenzija u Crnoj Gori i Nikšiću i veoma izraženo djelovanje etnonacionalističkih snaga svih predznaka.

"Ukoliko se nastavi pasivan odnos državnih organa prema navodima o događajima i informacijama iz Nikšića i ukoliko javnost ne dobije precizna obavještenja o pojedinačnim ishodima postupaka koju su vezani za njih, jasno je da će oni preuzeti odgovornost za eventualnu eskalaciju nezakonitosti i mogućih sukoba koji mogu imati nesagledive posljedice", navodi CDT.

Ta NVO apelovala je na predstavnike svih izbornih lista u Nikšiću da imaju u vidu i svoj dio odgovornosti za nagomilane tenzije koje odavno nijesu viđene već u početnim fazama neke izborne kampanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.