Jak zemljotres pogodio Japan: 7.1 stepeni po Rihteru zatreslo obalu Fukušime, strah od cunamija
Foto: EPA

"Ponovo zatreslo na mjestu na kojem se desila druga najgora nuklearna nesreća u istoriji"

Jak zemljotres pogodio Japan: 7.1 stepeni po Rihteru zatreslo obalu Fukušime, strah od cunamija

Zemljotres jačine 7,1 stepeni dogodio se na 60 kilometara od obale prefekture Fukušima u Japanu danas u 23.08 po lokalnom vremenu.

Zasad nema izvještaja o eventualnoj šteti i povrijeđenima.

U međuvremenu, japanska vlada je postavila radnu jedinicu koja će posjetiti mjesto potresa, dok se premijer Jošihide Suga pojavio u svojoj kancelariji 20 minuta nakon zemljotresa.

Agencija Kjodo dodaje da nikakve nepravilnosti u radu nisu zabilježene u nuklearnoj elektrani u selu Tokaji.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je taj dio Japana pogodio snažan zemljotres.

Katastrofalan zemljotres dogodio se 11. marta 2011. godine, kada se zbog potresa dogodila serija nuklearnih nesreća i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma, Japan

Nuklearna elektrana obuhvata šest nuklearnih reaktora tipa BWR u vlasništvu TEPKO kompanije. Reaktori 4, 5 i 6 su bili ugašeni u vrijeme zemljotresa radi održavanja i inspekcije. Ostala tri reaktora su se automatski ugasila kada je došlo do velikog zemljotresa.

Nakon toga veliki talas cunami je udario u ove reaktore i poplavio cijelo područje.

Kao posljedica toga, dizel agregati koji su pokretali pumpe za hlađenje reaktora su ostali bez dovoda električne energije.

Narednih nekoliko dana došlo je do djelimičnog topljenja jezgra reaktora 1, 2 i 3 kao i eksplozije vodonika koji je uništio krovove zgrade gdje se nalaze reaktori 1, 3 i 4; eksplozija je takođe oštetila kontejner reaktora 2 a nekoliko požara je oštetilo i reaktor 4.

Zbog straha od širenja radijacije, stanovništvo je evakuisano iz oblasti 20 km oko nuklearne centrale.

Zaposleni u TEPKO preduzeću i radnici iz drugih preduzeća koji su se našli u elektrani su bili privremeno evakuisani posle eksplozije koja je odjeknula iz zgrade drugog bloka.

U petak 18. marta, japanski zvaničnici odredili su da opasnost na reaktorima 1, 2 i 3 je na nivou 5, na INES skali. 18. marta 2011. u 20.30 - Japanski inženjeri uspješno su spojili strujni kabl sa reaktorom 2 nuklearne elektrane Fukušima 1, rekao je kontrolor UN za Bi-Bi-Si, osposobljen je dovod struje do bloka 1 i 5 [1] a do ostalih blokova će biti do 20. marta.

Fukušimska katastrofa je na Međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila ocjenu 7.

Posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća vezana na upotrebu nuklearne energije u mirnodopsko vrijeme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.