Vuksanović Stanković: Parlamentarna većina unizila Skupštinu lišavajući je kontrolne uloge rada Vlade
Draginja Vuksanović Stanković

Vuksanović Stanković: Parlamentarna većina unizila Skupštinu lišavajući je kontrolne uloge rada Vlade

Parlamentarna većina je odbijanjem kontrolnog saslušanja ministarke zdravlja pobjegla od rasprave o trenutno najvažnijem pitanju u državi, nabavke vakcina i borbe protiv Covid-19 i pri tom unizila samu Skupštinu lišavajući je kotrolne uloge rada Vlade u oblasti zdravstva, saopštila je Draginja Vuksanović Stanković poslanica Socijaldemokratske partije (SDP).

"Namjera SDP da se izvrši kontrolno saslušanje ministarke zdravlja je bila usmjerena ka izgradnji povjerenja u institucije sistema, bez obzira ko njima trenutno rukovodi, jer kad je u pitanju borba protiv virusa ne smije biti političkih razlika", navela je Vukasnović Stanković.

Dodaje da iz SDP-a smatraju da je je upravo matični Odbor za zdravstvo pravo mjesto da se pred izabranim predstavnicima građana iznesu sve informacije oko aktuelne situacije u pojedinim gradovima i zdravstvenim institucijama, kao i da se daju odgovori vezani za nabavku vakcina, odnosno odbijanje donacija 160.000 koje su navodno bili spremni da obezbijede strani donatori.

Poručuju da ova pitanja traže konkretne odgovore nadležnih i pruženu ruku da svi zajednički pomognemo da se nađu najbolja moguća rješenja za sve građane Crne Gore.

"Očigledno je da poslije trećeg uzastopnog odbijanja inicijativa SDP za kontrolna ili konsultativna saslušanja ministara na aktuelne teme Skupština ne ostvaruje svoju primarnu kontrolnu ulogu rada izvršne vlasti", kazala je Vuksanović Stanković.

Kako ističe manje je bitno "da li se radi o želji da se sakrije nesposobnost ministara od strane aktuelne vlasti ili nadgornjavanje predstavnika koalicionih partnera u vezi bitnosti institucija kojima rukovode".

"SDP će i u narednom periodu snažno insistirati na korišćenju svih kontrolnih mehanizama koji stoje na raspolaganju Skupštini Crne Gore, od konsultativnih i kontrolnih saslušanja predstavnika izvršne vlasti, preko inicijtiva za dostavljanje odgovora od strane ministara i drugih javnih funcionera,  do pokretanja parlamentarne istrage za najvažnija pitanja za život građana", naglašava Vuksanović Stanković, poručujući da za sve ovo očekuju podršku a ne opstrukciju od vladajuće većine dodajući da su oni do promjene vlasti snažno insistiriali na primjeni navedenih mehanizama kada je trebalo kontrolisati bivšu vlast.

Nadaju se da će i Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem ispuniti jedno od svojih glavnih obećanja – ono o otvorenosti i transparentnosti rada, jer crnogorska javnost i međunarodni partneri u ovom segmentu očekuje napredak, a ne nazadak u odnosu na raniji period.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.