Kineska Nova godina - godina Bika: Nije vrijeme za „lako ćemo“ pristup
Foto:Getty images

Kineska Nova godina - godina Bika: Nije vrijeme za „lako ćemo“ pristup

Ovo je godina Bika i elementa metala, a započinje 12.02.2021. te traje do 31.01.2022. Mnogima će ove godine biti potrebno puno rada, da doslovno udvostruče napore kako bi ostvarili svoje ciljeve. Osjećaćemo teret naših obaveza. Uspjeh je moguć, zarada je izgledna, ali samo za one koji ulože veliki trud i angažman.

Ovo nije godina za „lako ćemo“ pristup. Usmjerite se na realne i konkretne planove; ove godine za maštanja, nerealne planove i nejasne želje nema mjesta. U suprotnome biste se mogli lako izgubiti u iluzijama i doživjeti značajne gubitke.

Kineska astrologija proučava 12-godišnji ciklus koji se bazira na kineskom lunarnom kalendaru. Nova godina je dan mladog mjeseca u prvom lunarnom mjesecu, a prvi lunarni mjesec je drugi lunarni mjesec nakon onoga u kojem je bio zimski solsticij (oko 23.12. prema gregorijanskom kalendaru). Stoga kineska godina uvijek počinje u drugom dijelu januara ili prvom dijelu februara. Osobe rođene do 20. februara svakako trebaju provjeriti kojoj kineskoj godini pripadaju.

KALKULATOR

Svakoj godini pripisuju se karakteristike jedne od 12 životinja prema kružnom ciklusu: Pacov, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja.

Ovo je godina Bika i elementa metala, a započinje 12.02.2021. te traje do 31.01.2022.

Svaka godina nosi povoljnu energetsku podršku za neka područja života, ali isto tako i neke negativne uticaje. Tako će ova godina Bika biti povoljna za porodične odnose, prijateljstva i ljubavne veze. Poželjno je usmjeriti pažnju na rješavanje porodičnih problema, problema u odnosima te na građenje novih ili razvoj postojećih relacija svih vrsta.

Pred nama je povoljan period za uvođenje harmonije i sklada u odnose, ali za to ćemo se morati potruditi. Ukoliko dobro organizujemo svoje vrijeme i napravimo balans između svih obaveza koje imamo, tada će i rješavanje odnosa biti puno lakše.

U odnosima svih vrsta moguća je pojačana ljutnja pa je ovo dobra godina da naučimo vladati svojim emocijama kako ne bi došlo do nepotrebnih eskalacija sukoba. Ljutnja, bijes, agresija, zajedljivost, impulzivnost i pasivna agresija mogu nepovratno razoriti odnose. Zato iskoristite ovu godinu za lični razvoj, naročito na području prepoznavanja i propuštanja emocija.

U kineskom zodijaku Bik predstavlja ozbiljan rad, težak rad, istrajnost, ličnu disciplinu, metodičnost i poštenje. Stoga ako ove godine želite postići uspjeh, radite na ovom karakternim osobinama. Uz Bika povezujemo i yin energiju pa će yin karakteristike biti izražene.

Zbog toga će mnogima ove godine biti potrebno da rade puno, udvostruče svoje napore kako bi ostvarili svoje ciljeve. Osjećaćemo teret naših obaveza. Uspjeh je moguć, zarada je izgledna, ali samo za one koji ulože veliki trud i angažman. Ovo nije godina za „lako ćemo“ pristup obavezama.

Bik nam donosi mogućnost da se uz ozbiljan rad ostvari ekonomski oporavak ili barem stabilizacija, a povoljna su i dugoročna ulaganja. Ko će biti u prilici, trebao bi i stavljati novce u „crni fond“ te raditi na ulaganjima za penziju. Problemi se u godini Bika rješavaju pomoću lične discipline. Puno lične discipline.

Bez obzira planirate li kratkoročni ili dugoročni projekt, bez obzira o kojem području života se radi (ljubav, porodica, posao, zdravlje, finansije, hobi…) u 2021. godini potrebno je unaprijed napraviti plan i to jako detaljan plan. Metodičnost i sistematičnost će se isplatiti. Usmjerite se na realne i konkretne planove; ove godine za maštanja, nerealne planove i nejasne želje nema mjesta. U suprotnome biste se mogli lako izgubiti u iluzijama i doživjeti značajne gubitke.

Povoljne boje koje se preporučuje nositi ili unijeti u svoj dom i poslovni prostor su bijela, siva, srebrna, zlatna i ostale „metalne“ boje, te žuta, krem, vanilija i zelena.

Za dobru sreću, treba nositi nakit izrađen od metala (bilo koje vrste), dok bižuteriju odnosno nakit od umjetnih materijala treba izbjegavati.

Što se tiče zdravlja, ove godine najviše se preporučuje boravak u prirodi, bez obzira hoćete li odabrati šumu, planine, rijeke ili more, bitno je da puno vremena provodite na svježem vazduhu u aktivnostima srednjeg intenziteta.

Ove godine vlada element metal, kojeg povezujemo s plućima. Stoga bi svi, a naročito osobe koje imaju od prije nekih problema s ovim organom, trebali posvetiti posebnu pažnju plućima. Svaku respiratornu infekciju shvatite ozbiljno i nemojte čekati da prođe samo od sebe kako biste izbjegli komplikacije.


Atma.hr/www.kreativandom.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.