Lijek tocilizumab smanjuje smrtnost kod hospitalizovanih pacijenata sa kovidom
ilustracija

Lijek tocilizumab smanjuje smrtnost kod hospitalizovanih pacijenata sa kovidom

Lijek za reumatiodni artritis tocilizumab kompanije Roš smanjuje rizik od smrti kod pacijenata hospitalizovanih usled teškog oblika kovida-19, skraćuje vrijeme oporavka i smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su rezultati ispitivanja Univerziteta Oksford koje se sprovodi poslednjiih godinu dana.

„Sada znamo da je tocilizumab koristan za sve kovid pacijente sa niskom zasićenošću kiseonikom i ozbiljnom upalom“, rekao je Piter Horbi, profesor na odsjeku za nove zarazne bolesti Univerziteta Oksford i glavni naučnik na projektu ispitivanja ljekova za moguću primjenu kod oboljelih od kovida-19.

Radi se o projektu „Recovery“ pokrenutom u martu 2020.

Tocilizumab, koji se prodaje pod nazivom Actemra, je protivupalno monoklonalno antitijelo koje se primjenjuje intravenozno u liječenju reumatoidnog artritisa, a djeluje tako da smanjuje nivo proteina interleukina-6 (IL-6) kog pacijenti sa reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što prouzrokuje upalu, prenosi Hina.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje, pa se smatra da bi mogao da spriječi i prekomjernu reakciju imunološkog sistema kod nekih pacijenata sa koronavirusom.

Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalni molekuli otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kiseonika.

U junu prošle godine je tokom projekta ispitivanja ljekova za moguću primjenu u tretmanu oboljelih od koronavirusa takođe utvrđeno da smrtnost smanjuje i naveliko dostupan deksametazon. Taj steroid smanjuje smrtnost kod oboljelih od teškog oblika kovida-19 za trećinu.

Prema rezultatima ispitivanja, tocilizumab je znatno smanjio smrtnost, sa 596 pacijenata koji su umrli unutar 28 dana u odnosu na 694 umrlih  koji su primali uobičajenu njegu.

Razlika od četiri odsto znači da će na svakih 25 pacijenata tretiranih tocilizumabom biti spašen jedan život, objasnio je Horbi.

Istaknuo je da rezultati jasno pokazuju korist od primjene kombinacije tocilizumaba i deksametazona u liječenju najtežih poljedica kovida-19.

Ta kombinacija, kako tvrde povećava stopu preživljavanja, skraćuje boravak u bolnici i smanjuje potrebu za mehaničkim ventilatorima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.