Vakcinacija u CG na oko 40 punktova, bolnice vakcinišu zaposlene
Ilustracija

Vakcinacija u CG na oko 40 punktova, bolnice vakcinišu zaposlene

Vakcinacija prioritetnih grupa u Crnoj Gori odvijaće se na oko 40 punktova, od kojih će šest biti u glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno 18 domova zdravlja, građani će se vakcinisati na oko tridesetak punktova.

U Baru će biti tri ili četiri punkta za vakcinaciju, Ulcinju dva, Podgorici šest, od kojih će po jedan biti u Golubovcima i Tuzima.

Svaka od opštih bolnica, njih sedam, vakcinisaće svoje zaposlene...

Po završetku imunizacije prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, starije osobe, korisnici domova za stare, predstavnici vitalnih službi, razmotriće se otvaranje više punktova za masovnu vakcinaciju.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je saglasnost za uvoz vakcine Sputnjik V, što su “Vijesti” ranije najavile.

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu Montefarma izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V...”, kazali su iz ove ustanove.

Saopšteno je da je to učinjeno u skladu sa Zakonom o ljekovima.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) pozvali su juče osiguranike da se strogo pridržavaju mjera u borbi protiv kovid infekcije jer je situacija zabrinjavajuća, a donosioce odluka da donesu mjere adekvatne trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Smatramo da u situaciji kada se Crna Gora u epidemiološkom smislu po svim parametrima koji se prate rangira kao najgora u Evropi i među nekoliko najgorih u svijetu nemamo adekvatne mjere koje će u dogledno vrijeme uticati na pad obolijevanja od kovid infekcije. Primjera radi, u Crnoj Gori registrovano je 1.297 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika dok je taj broj u Bosni i Hercegovini 547, na Kosovu 374, Sjevernoj Makedoniji 285 i Hrvatskoj 64. Vjerujemo da ovakva slika nije samo rezultat nepoštovanja mjera već i blagih mjera, neadekvatnih epidemiološkoj situaciji. Čini se da je bolje preventivno djelovati i zaštiti građane i zdravstveni sistem nego čekati da vidimo šta će se desiti da bismo donijeli oštrije mjere”, navodi se u saopštenju direktora FZO Seada Čirgića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.