Prijateljstvo poštara i labuda traje 40 godina (FOTO)
Foto:Tanjug/AP

Prijateljstvo poštara i labuda traje 40 godina (FOTO)

Neobično prijateljstvo između penzionisanog turskog poštara i labuda koga je spasao održalo se gotovo četiri decenije.

Redžep Mirzan pronašao je Garip, ženku labuda prije 37 godina u zapadnoj turskoj provinciji Jedrene.

Mirzan i grupa prijatelja išli su prečicom kolima kada su primijetili labuda sa slomljenim krilom u praznom polju. Mirzan je odmah uzeo životinju da je zaštiti i držao je u kolima to popodne dok nije mogao da je vrati svojoj kući.

Od tada labudica Garip živi na njegovom imanju u oblasti Karagač, koja se graniči sa Grčkom.

Garip prati Mirzana kad god izađe iz svog ograđenog prostora, ide za njim dok obavlja poslove po imanju ili ide u večernju šetnju.

„Pošto volim životinje rekao sam sebi – treba da je donesem kući, umjesto da je ostavim kao plijen lisicama. Navikli smo se jedno na drugo, nikad se nismo razdvojili“, rekao je Mirzan za AP.

Tan202128153368321768x509

Foto:Tanjug/AP

Mirzan je nazvao labuda Garip, što bi moglo da se prevede kao „čudno“ ali takođe se koristi i za osobe koje je napustila sreća.

Garip provodi većinu vremena izvan svoje ograde i nikad nije pokušala da pobjegne sa Mirzanovog imanja.

Mirzan, 63-ogodišnji udovac bez djece kaže da mu je ona bila vjerna i da je odabrala da ostane pored njega, a on se ponaša prema labudu kao prema svom djetetu.

Tan2021281519294710768x509

Foto:Tanjug/AP

Život sa Mirzanom je očigledno bio blagotvoran za Garip. Prema Utočištu za labude sa sjedištem u Velikoj Britaniji prosječan životni vijek labuda u divljini je 12 godina, a u zaštićenim okruženjima mogu da žive do 30 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.