Galić: Građani nove mjere da shvate kao posebno upozorenje, ovo je tek početak
Igor Galić

Galić: Građani nove mjere da shvate kao posebno upozorenje, ovo je tek početak

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je ovo tek početak rigoroznih mjera, s obzirom na epidemiološku situaciju. Zamolio je građane da shvate kao posebno upozorenje.

Galić je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da Radna grupa za prevenciju zaraznih bolesti predlaže mjere koje sa svih različitih aspekata sagledavaju i stručnjaci iz drugih tijela kao što su Komisija i Savjet za borbu protiv koronavirusa.

“I mi smo za ovaj put predložili sistem semafora koji se od prihvaćenih mjera razlikuje od momenta kada se rigoroznije mjere primjenjuju, odnosno tog indikatora 14-to dnevne stope indikacije na 100.000 stanovnika za određene gradove. To su za sada Budva i Tivat, ali mi se čini, kakva je epidemiološka situacija da je ovo samo početak nekih rigoroznih mjera”, kazao je Galić,prenosi portal RTCG.

On je zato apelovao na građane da poštuju trenutne mjere.

”Molim građane da ove mjere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mjere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tijela bila je, kako kaže,  vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru.

“Tijela kao što su Komisija i Savjet su naglasile da smo mi turistička zemlja i da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa  u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

Mjere, kako dodaje, svi moraju poštovati.

“Trenutno ispod tog indikatora 2.000, kod kojih je najveći ztepen zaraze su Cetinje, Kotor, Nikšić I Podgorica, što ne znači da u jednom momentu se taj nivo neće spuštati ispod 2.000 zaraženih. To zavisi od mnogih faktora”, kazao je Galić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.