Senat SAD: Nastavak suđenja za opoziv Trampa u skladu sa Ustavom
Senat SAD

Senat SAD: Nastavak suđenja za opoziv Trampa u skladu sa Ustavom

Senat SAD-a je većinom glasova podržao predlog da se održi suđenje u punom obimu za impičment bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa. To znači da se suđenje nastavlja, prenosi Rojters.

Senat je time podržao argument demokrata da je postupak dozvoljen Ustavom SAD, nakon što su predstavljeni video snimci Trampovog govora od 6. januara u kome je pozivao pristalice da se "bore" kako bi preokrenuli rezultate izbora, prenosi Rojters.

Za nastavak suđenja glasalo je 56 senatora, a 44 je bilo protiv.

Demokrate se nadaju da će Tramp biti diskvalifikovan za obavljanje bilo kakve javne funkcije u budućnosti.

Senat nema pravnu sposobnost za održavanje suđenja u Predstavničkom domu na osnovu optužbi da je Tramp pozivao na navodnu pobunu tokom upada njegovih pristalica na Kapitol.

Šest republikanskih senatora glasalo je za nastavak impičmenta Donalda Trampa, čime su se  pridružili demokratama tokom glasanja o tome da li Senat ima ustavna ovlašćenja da sudi bivšem predsjedniku, prenosi Independent.

Za Trampov opoziv potrebno je i 17 glasova republikanaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.