Injac: Crna Gora nastavlja da doprinosi Ujedinjenim nacijama u mirovnim misijama
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Sastanak ministarke odbrane i koordinatora UN sistema

Injac: Crna Gora nastavlja da doprinosi Ujedinjenim nacijama u mirovnim misijama

Crna Gora je posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa Ujedinjenim nacijama (UN), kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN sistema, Peterom Lundbergom.

Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, poželjela Lundbergu uspjeh na novoj dužnosti.

“Ona je istakla da je Crna Gora posvećena vrijednostima multilateralizma i snaženju saradnje sa UN, te da je naša država utemeljena upravo na principima na kojima počivaju UN”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Injac se posebno osvrnula na saradnju koju su Ministarstvo odbrane i UN ostvarili u prethodnom periodu u domenu učešća u mirovnim misijama, rodne ravnopravnosti, implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325-Žene, mira i bezbjednosti i demilitarizacije.

Ona je istakla da su mirovne misije UN veoma važan aspekat za izgradnju i očuvanje trajnog mira.

Injac je kazala da će Ministarstvo odbrane nastaviti da aktivno i konstruktivno doprinosi Odjeljenju UN za mirovne operacije, što se, kako je navela, ogleda i kroz učešće Vojske Crne Gore u misiji UN za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO).

Ona je navela da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325, kao i na jačanju i promovisanju rodne ravnopravnosti i sprovođenju rodne politike

Injac je informisala Lundberga da Ministarstvo odbrane implementira politiku rodne ravnopravnosti i RSB 1325 kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima iz te oblasti.

Ona je kazala da Crna Gora izuzetno cijeni podršku Programa UN za razvoj (UNDP) u tom pogledu.

Injac je istakla značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori i u domenu demilitarizacije, kroz implemtaciju MONDEM programa, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u toj oblasti.

Lundberg je zahvalio Injac na prijemu i naveo da je Crna Gora prepoznata kao država koja je posvećena osnovnim principima UN.

“A to su mir, bezbjednost, prosperitet i zaštita ljudskih prava”, naveo je Lundberg.

On je istakao aktivan doprinos Crne Gore ispunjavanju Agende održivog razvoja do 2030. godine, koja je i globalno prepoznata kao primjer efikasne saradnje sistema UN sa vladom i drugim nacionalnim partnerima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.